Dieta femeilor trecute de 30 de ani | Ce trebuie să mânânci la micul-dejun, prânz și cină ca să slăbești

Publicat: 19 06. 2022, 14:56
Actualizat: 19 06. 2022, 15:09
SURSA FOTO - Pexels

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile încep să intre în panică, mai ales cele de peste 30 de ani, care ar face tot posibilul să încetinească procesul inevitabil de îmbătrânire.

Organismul îşi schimbă anumiţi parametri hormonali şi apar diverse modificări ale aspectului picioarelor, sânilor sau al tenului.

Însă, potrivit cercetătorilor, o dietă corespunzătoare poate încetini procesul de îmbătrânire. Altfel spus, printr-un regim alimentar adecvat categoriei de vârstă, dar şi după tipul constituţiei. Iată cum trebuie să fie cele 3 mese ale zilei:

Micul dejun

Micul dejun trebuie să reprezinte 30-35% din valoarea caloriilor necesare pentru 24 de ore.

  • să fie luat la 20-30 minute după trezire, pentru că se absorb bine elemente precum manganul şi aluminiul;
  • să se consume 200-250 g salate din vegetale crude, de preferat verzi. Varza e bun exemplu, fiind recomandată şi pentru slăbire;
  • se se bea cel puţin 100 ml lapte, de preferat degresat, pentru că acesta conţine calciu, dar şi unii aminoacizi care păstrează vitalitatea şi frumuseţea tenului;
  • se pot servi orice alte tipuri de alimente sărace în grăsimi, colesterol şi zaharuri.

Dejunul

  • să conţină cel puţin 100 de grame de proteină animală, cum ar fi carnea de vită sau pui, preparată prin fierbere (supe sau ciorbe);
  • este important să se consume legume fierte şi să se evite pe cât posibil prăjelile sau sosurile grase;
  • este recomandat consumul redus de lichide în timpul mesei, mai ales la persoanele cu tendinţe de îngrăşare;
  • după dejun se pot consuma dulciuri în cantităţi moderate, dar nu şi băuturi alcoolice.

Cina

  • să fie extrem de săracă în proteine animale, dar bogată în proteine vegetale, cum ar fi mazărea, ciupercile ș.a.;
  • să nu conţină condimente, pentru că ele pot împiedica absorbţia unor aminoacizi esenţiali, importanţi în păstrarea vitalităţii tenului;
  • se recomandă consumul a 100-150 grame brânză degresată dulce.
  • după cină, este indicat să se consume 100-150 ml vin roşu sau negru, dulce, pentru stimularea glandelor suprarenale.

Reguli generale privind alimentaţia, indiferent de vârstă sau de dietă

  • instituirea unui orar regulat al meselor;
  • se recomandă să se bea apă călduţă sau ceai cald, cu 30-60 de minute înainte de micul dejun;
  • să se evite, pe cât posibil, consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă. Se poate bea apă sau altă băutură nefermentată, cu 30-60 de minute înainte de a mânca;
  • în general, nu consumați băuturi fierbinţi sau prea reci;
  • la o singură masă nu se consumă o cantitate mare sau prea diversificată de alimente;
  • de preferat să se evite consumarea fructelor şi a zarzavaturilor, la aceeași masă;
  • hrana se mestecă încet şi foarte bine.

Ai peste 30 de ani? Fereşte-te de grăsimi, evită regimurile drastice de slăbire și, mai ales, renunţă la fumat!

După vârsta de 30 de ani, masa osoasă tinde să scadă cu 3% în fiecare an, cauzând scleroze şi tasări de vertebre. Din acest motiv, este indicat să te fereşti de grăsimi şi să consumi alimente bogate în calciu, precum produsele lactate, dar şi pe cele care încetinesc îmbătrânirea, în special fructe şi legume proaspete bogate în vitamine.

De asemenea, regimurile dure de slăbit conduc la carenţe grave de elementele esenţiale pentru sănătatea organismului. E adevărat că, astfel, poţi pierde rapid câteva kilograme, dar apoi se pun imediat la loc.

Curele drastice şi variaţiile slăbit-îngrăşat întind pielea şi pot produce lăsarea sânilor, a abdomenului şi braţelor.

Totodată, fumatul determină schimbarea culorii şi a elasticităţii pielii, pe lângă multe probleme de sănătate. Dar, dacă nu te poţi lăsa, încearcă măcar să diminuezi numărul de ţigări şi foloseşte suplimente nutritive care conţin antioxidanţi.