Dieta monahală a călugărilor de pe Muntele Athos | Cum poți da jos 22 de kilograme fără a te înfometa
Călugării de pe Muntele Athos sunt considerați ca fiind unele dintre cele mai longevive și sănătoase persoane din lume, iar acest lucru se datorează în special dietei acestora.
În volumul „Dieta Muntelui Athos” sunt prezentate pe larg obiceiurile alimentare ale călugărilor, potrivit Alba24.ro.
Potrivit specialiștilor, cele mai importante elemente din alimentația călugărilor de la Muntele Athos sunt dieta mediteraneană și respectarea postului, ceea ce le permite să fie sănătoși și să nu se îngrașe.
Călugării consumă aproape exclusiv alimente neprocesate, proaspete și cu puține grăsimi. Mai mult, în zilele de post ei își reduc drastic aportul de calorii.
În mod evident, ei fac ceva corect, dat fiind că, potrivit specialiștilor, călugării de la Athos trăiesc, în medie, cu zece ani mai mult decât grecii, tind să aibă o greutate corectă și chiar par mai tineri decât sunt de fapt.
Ce presupune o dietă inspirată din alimentația călugărilor
Călugării nu țin diete moderne, ci împart pur și simplu săptămâna în trei categorii: trei zile de moderație, trei de post și o zi de „ospăț”.
Aceste zile pot fi modificate în fiecare săptămână, astfel încât planul de alimentație să se adapteze stilului de viață al fiecărei persoane.
Dacă vreți să încercați această dietă, în cele trei zile de post tăiați toate lactatele, peștele, carnea, alcoolul, ouăle și uleiul, consumând porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și fasole.
În zilele de moderație puteți consuma alimente care fac parte din dieta mediteraneană, produse proaspete cu un conținut scăzut de grăsimi. În aceste zile, puteți consuma lactate, ulei de măsline, pește, pui și ouă, însă nu și zahăr, alimente procesate sau carne roșie. În aceste zile alcoolul este permis, dar cu moderație.
În ziua de „răsfăț”, sau de „sărbătoare”, putem consuma exact ceea ce indică și numele: orice, de la carne roșie la prăjituri, alcool sau ciocolată.
Exemple de meniuri ale călugărilor de la Muntele Athos
Iată câteva exemple de feluri de mâncare pe care le consumă călugării, în funcție de zile:
Zilele de post
- Mic dejun: grapefruit
- Prânz: supă de legume cu o felie de pâine integrală
- Cină: fasole scăzută roșii proaspete şi salată.
- Gustări: legume crude
Zilele de moderație
- Mic dejun: muesli cu ovăz (sau alte cereale) și fructe de pădure, măr ras sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci
- Prânz: supă de pui cu pită din faină integrală
- Cina: cartofi dulci copți cu măsline, brânză feta și salată verde
- Gustări: un măr / o mână de nuci sau semințe
Ziua de sărbătoare
Se poate consuma orice, singura regulă fiind moderația.
Zilele pot urma în orice ordine, astfel încât regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără a fi perceput ca o corvoadă.