Prima pagină » Actualitate » Diferențele de testare între anumite județe persistă. Capacitatea de testare în județul Maramureș nu a crescut. Unul din doi testați are COVID

Diferențele de testare între anumite județe persistă. Capacitatea de testare în județul Maramureș nu a crescut. Unul din doi testați are COVID

Diferențele de testare între anumite județe persistă. Capacitatea de testare în județul Maramureș nu a crescut. Unul din doi testați are COVID

Raportarea zilnică la nivel național emisă de Grupul de Comunicare Strategică arată că România ține sub control epidemia, cu o pantă descendentă a noilor cazuri începând din noiembrie. Însă, cifrele finale sunt influențate de numărul testelor făcute în fiecare județ.

Așa cum s-a observat la începutul lunii noiembrie,  județul Călărași efectua doar 8 teste într-o zi, iar Ialomița 9 teste. S-a subliniat la vremea respectivă, importanta capacității de testare, pentru a nu mai exista un decalaj între județe și pentru a ieși cât mai repede din criza epidemiologică.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, la vremea respectivă, dacă i se pare corect ca unele măsuri de restricţionare a activităţilor să fie luate în funcţie de incidenţa cumulată din ultimele 14 zile, având în vedere că unele judeţe prelucrează zilnic mii de teste, în timp ce altele doar câteva zeci.

 ”Este un sistem care a fost elaborat de experţi recunoscuţi de la noi şi care se bazează pe criterii obiective. Sigur, putem să ne întrebăm cât de perfect este sistemul. Cred că nu există nici un sistem perfect în pandemie, însă, până în momentul de faţă se vede că aceste criterii au reflectat destul de acurat realitatea din teren. Dar am preluat întrebarea dumneavoastră şi o voi da mai departe la grupul de experţi”.

Problema capacității de testare în județul Maramureș nu s-a rezolvat

Însă, situația nu s-a schimbat foarte mult, iar diferentele în ceea ce privește numărul testelor efectuate, în unele județe, persistă.

Județul Maramureș fluctuează de câteva zile între scenariile roșu și galben, cu o rată de infectare oficială în jur de 3 la o mie de locuitori, dublă față de cât era la începutul anului.

In Maramureș au fost făcute de la începutul anului și până astăzi doar 9.971 de teste, adică o medie de 226 pe zi. Pentru comparație, în județul Timiș, care în prezent are cea mai mare rată de infectare din țară, de 3,6 la mia de locuitori, se fac zilnic de zece ori mai multe teste.

Una din două persoane testate în Maramureș are COVID-19

De la 1 ianuarie și până astăzi au fost descoperite de autoritățile sanitare din județ 4.535 de cazuri, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș. Raportat la testele efectuate în aceeași perioadă, rata de pozitivare medie este de 45%, iar unele zile este chiar și mai mare. Una din două persoane testate în Maramureș are COVID-19.

Judeţul Maramureş avea cea mai mare rată de pozitivare, la începutul lunii noiembrie, potrivit analizei Prefecturii Cluj, respectiv 46,94%.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, anunța, în ianuarie 2021, că a propus consilierilor județeni îmbunătățirea programului ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor” care va duce la creșterea numărului de teste efectuate.

„Astfel, a fost implementată procedura de efectuare a testărilor cu teste rapide antigen, au fost deschise alte noi centre de testare și a fost dublat bugetul alocat acestui proiect. Consilierii județeni au aprobat suma de 2 milioane de lei, urmând că testările să fie făcute pe întreaga perioadă a anului în curs”.

Comisia Europeană și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) au recomandat în mai multe rânduri testarea cât mai extinsă a populației. Specialiștii europeni consideră că se poate spune că epidemia e ținută sub control dacă rata de pozitivare a testelor nu depășește 4%.

Conform datelor centralizate săptămânal de ECDC, raportat la populație, România face în continuare cele mai puține teste dintre toate țările din spațiul european.

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că unul dintre obiectivele sale este creșterea capacității de testare pentru COVID-19. Deocamdată, deși a fost aprobată folosirea testelor antigenice pentru diagnosticare, numărul total de teste realizate zilnic a rămas tot la aproximativ 30.000.

Citește și