Prima pagină » Actualitate » DIICOT a deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja a depus plângere privind unii activiști, inclusiv Greenpeace, că ar bloca proiecte

DIICOT a deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja a depus plângere privind unii activiști, inclusiv Greenpeace, că ar bloca proiecte

DIICOT a deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja a depus plângere privind unii activiști, inclusiv Greenpeace, că ar bloca proiecte

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) o plângere la adresa mai multor organizații de mediu care încearcă să blocheze proiecte din domeniu, au confirmat pentru Gândul, surse judiciare. Informația a fost publicată inițial de G4Media, articol care a determinat oficialii instituției să trimită precizări de presă, fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor dacă ministrul a făcut sesizarea. Și activiștii Greenpeace au reacționat, întrebându-se de ce atacă Sebastian Burduja societatea civilă.

Plângerea depusă luni de ministrul Sebastian Burduja a vizat mai multe entități din domeniul protecției mediului, inclusiv Greenpeace, a fost înregistrată și repartizată unui procuror, au confirmat surse judiciare.

Conform informațiilor inițiale ale G4Media, printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Sebastian Burduja – care a solicitat DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu care se opun dezvoltării unor proiecte energetice au legături cu Federația Rusă – se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

„Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului”

După apariția articolului, Ministerul Energiei a transmis o serie de precizări, fără admită sau să nege demersul pe lângă DIICOT.

„Cu privire la informațiile apărute în presă, facem precizarea că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală privind faptele menționate în articolul de presă. De asemenea, facem precizarea că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, au transmis oficialii instituției.

Cu această ocazie, Ministerul Energiei a anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

„Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții. În acest sens, Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României. Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Reacția Greanpeace

Și reprezentanții Greenpeace România au reacționat, printr-o postare pe contul de Facebook, cu titlu „De ce atacă Sebastian Burduja societatea civilă?”, față de plângerea ministrului Energiei, despre care spun că au aflat din presă.

„Conform unor declarații pe surse apărute în presă, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal organizației Greenpeace, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare față de mai multe organizații de mediu care se opun unor proiecte energetice cu un nivel de risc ridicat pentru mediu și sănătate publică. Această știre vine după mai multe declarații ale Ministrului Energiei în care condamnă protestele pașnice și formele legale la care au recurs activiștii de mediu”, au scris cei de la Greenpeace, pe Facebook.

Ei ce întreabă ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care „folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor”?

„Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?”, au scris aceștia.

Mai mult, activiștii au precizat că au fost declarați indezirabili în Rusia.

„Asemeni Federației Ruse, care a clasificat Greenpeace ca „organizație indezirabilă”, miniștri din România, în loc să susțină dialogul, democrația și alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. Face parte dintr-o tendință în creștere a corporațiilor și guvernelor de a zdrobi protestele pașnice și vocile critice – folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceștia. Este o încercare de a reduce la tăcere oamenii cei mai afectați de criza climatică. Activiștii nu fac activism de mediu pentru că se plictisesc acasă, ci pentru că simt pe pielea lor efectele crizei climatice”, au scris activiștii.

„De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii și lumea noastră naturală de forțele extractive și distructive. Oare știe domnul Burduja că în România majoritatea crimelor de mediu rămân nepedepsite? Oare este etic să încarci parchetele noastre cu plângeri penale nefondate? Sau știe domnul ministru că depunerea unei plângeri penale despre fapte nereale este o infracțiune?”, au conchis cei de la Greenpeace România.

Citiți și:

Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B

Care e viitorul schemei de PLAFONARE? Sebastian Burduja: „Nu mi se pare normal ca eu, șeful ANRE sau Ion Țiriac să beneficiem de preț plafonat”

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și