Prima pagină » Actualitate » DIICOT anunță destructurarea ”Enigma”, cea mai mare rețea de trafic de droguri online. Cum se vindea „Iarba Dulce” 

DIICOT anunță destructurarea ”Enigma”, cea mai mare rețea de trafic de droguri online. Cum se vindea „Iarba Dulce” 

DIICOT anunță destructurarea ”Enigma”, cea mai mare rețea de trafic de droguri online. Cum se vindea „Iarba Dulce” 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat, marţi, că 16 membri ai rețelei ”Enigma”, cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor, au fost trimiși în judecată. Platforma „Iarba Dulce” avea peste 11.000 de utilizatori. Într-o singură zi, site-ul trimitea între 40-50 de mii de mesaje – cereri, oferte, prospecte, moduri de utilizare etc.

Conform surselor Gândul, aceasta poate însemna sute de kilograme tranzacționate zilnic, în funcție de tipul de stupefiante. Conform acelorași surse, circulația drogurilor se făcea prin firme de curierat. De preferat erau tranzacțiile cu pantofi sport uzați, îmbibați cu antimicotice.

„Iarba Dulce” de pe net

Platforma „Iarba Dulce” avea peste 11.000 de utilizatori, confirmă DIICOT.

”Prin rechizitoriul din data de 27.07.2023, în cauza cunoscută public ”Dosarul ENIGMA”, ce viza combaterea traficului de droguri de risc şi mare risc prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele ”Iarba Dulce”, dar şi a altor grupuri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi”, se subliniază în comunicatul de presă al instituției.

Anchetatorii au precizat că şase inculpaţi sunt în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflaţi sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate şi un inculpat arestat în altă cauză.

Potrivit instituţiei, administratorul platformei, liderul grupului infracţional organizat, modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului, pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic (majoritatea fiind legate de modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor).

Copiii, ținte sigure

Moderatorii Enigma sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe psihoactive.

Ce se cere pe piață

Potrivit procurorilor, din datele rezultate din raportul EMCDDA (Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor şi a dependentei de droguri) din 2023, precum şi din cazuistica în materie, se constată un trend de extindere şi dezvoltare a pieţei de vânzare şi consum de droguri de risc (cannabis) şi mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), mai ales pentru puberi și adolescenți.

”Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, in cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online a unor aplicaţii de mesagerie instantă şi accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc. Grupul de chat online, vizat în acest dosar, avea la data de 10.04.2023, aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei (având doar pseudonime – username-uri) şi foloseau acest grup pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu”, au mai precizat procurorii.

Aceştia explică faptul că grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuala neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului.

Caracatița Enigma

Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Craiova, Braşov, Constanţa, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti.

”Inculpaţii au acţionat pe mai multe paliere, de comandă, sprijin  şi de execuţie, constând în verificarea si validarea aderării la grup a altor membrii  si integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc şi mare risc, către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere, stimularea consumului de droguri inclusiv prin organizarea de tombole pentru cumpărătorii constanţi, cu premii in droguri”, mai arată DIICOT.

Citiți și: EXCLUSIV | Psihologii contrazic estimările oficiale: 90% dintre elevi consumă droguri cel puțin ocazional. O radiografie alarmantă a fenomenului

EXCLUSIV | Cât de grav a ajuns consumul de droguri în școli. ”Combină medicamente cu alcool. La 13-14 ani ajung la spital după stupefiante în exces”

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și