Din cauza secetei și a foametei, două țări africane OMOARĂ elefanți, hipopotami și zebre pentru a face rost de hrana necesară populației

Din cauza secetei și a foametei, două țări africane OMOARĂ elefanți, hipopotami și zebre pentru a face rost de hrana necesară populației
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/10/2024, 17:15
Actualizat: 12/10/2024, 17:55

În unele părți din Africa de Sud seceta este atât de puternică și foametea atât de mare, încât guvernele susțin că au ajuns să omoare sute de elefanți pentru a asigura hrana necesară populației înfometate.

Autoritățile din Namibia anunțau, în august, că vor sacrifica 723 de animale, inclusiv 83 de elefanți, 30 de hipopotami și 300 de zebre. Luna trecută, Zimbabwe a autorizat uciderea a 200 de elefanți, potrivit CNN.

Ambele guverne au motivat deciziile prin faptul că sacrificarea animalelor ajută la atenuarea impactului celei mai grave secete din regiune din ultimul secol, la reducerea presiunii asupra pământului și a apei și la prevenirea conflictelor, pe măsură ce animalele ajung tot mai des în așezările umane în căutarea hranei.

Măsurile au generat un scandal enorm

Ecologiștii au criticat sacrificările anunțate de cele două țări africane și au spus că sunt crude și că pe termen scurt creează un precedent periculos.

Obiceiul de a oferi unii dintre elefanții din Namibia vânătorilor de trofee – de obicei turiști americani și europeni, care plătesc mii de dolari pentru a împușca animale și a păstra părți ale corpului ca trofee  a ridicat multe semne de întrebări cu privire la motivațiile guvernelor.

De cealaltă parte, cei care susțin sacrificarea animalelor, îi critică pe ecologiști și spun că ei nu au dreptul să le spună țărilor africane ce să facă și că nu poți pune fauna deasupra oamenilor.

Între timp, recoltele din Africa de Sud s-au uscat, animalele au murit și aproape 70 de milioane de oameni au nevoie disperată de hrană.

În acest context, în luna aprilie, Zimbabwe a declarat stare de dezastru național, iar o lună mai târziu Namibia a declarat stare de urgență, deoarece jumătate din populația sa se confrunta cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută.

Seceta a fost determinată de El Nino și a fost accentuată de criza climatică provocată de acțiunile umane. Elizabeth Mrema, director executiv adjunct al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu a descris situația ca fiind „o suferință imensă.”

Ambele țări spun că sacrificarea nu va amenința supraviețuirea pe termen lung a populațiilor de animale sălbatice,  ci reducerea numărului va ajuta la protejarea animalelor rămase, deoarece seceta micșorează resursele alimentare și de apă.

Toate animalele din Zimbabwe și cele mai multe din Namibia vor fi ucise de vânători profesioniști, prin împușcare, a precizat Chris Brown, cercetător de mediu la Camera Namibiană de Mediu, o asociație a grupurilor de conservare, care sprijină sacrificarea. Carnea va fi apoi distribuită celor care au nevoie.

„Este foarte uman”, a spus el, spre deosebire de animalele de fermă strânse în camioane înainte de a fi ucise în abatoare.

În Namibia, care are aproximativ 21.000 de elefanți, potrivit unui sondaj din 2022 , unele zone au atât de mulți încât au devenit „aproape intolerabile pentru oameni”, a spus Brown, care a adăugat că elefanții distrugând recoltele, rănind animalele și chiar ucigând oameni.

În 2020, Namibia a anunțat o licitație pentru a vinde 170 de elefanți, dar a reușit să vândă doar o treime dintre ei. Brown, „adevărul este că nimeni nu vrea elefanți”, a mai afirmat Brown.

Nu toată lumea e de acord cu argumentul suprapopulării. „Fauna sălbatică din Namibia a supraviețuit, dar s-a diminuat în ultimii 12 ani de secetă”, a declarat Izak Smit, președintele Desert Lions Human Relations Aid, o organizație non-profit din Namibia.

Totuși, aproximativ 12 dintre cei 83 de elefanți namibieni alocați pentru sacrificare vor fi uciși de vânătorii de trofee, a susținut Romeo Muyunda, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, pentru sursa citată.

În Zimbabwe, unde guvernul spune că există peste 85.000 de elefanți, unii experți sunt îngrijorați că cifrele au fost exagerate.

„Este un mit”, a spus Farai Maguwu, directorul fondator al Centrului pentru Guvernarea Resurselor Naturale, precizând că nu se ține cont de faptul că elefanții se plimbă liber între țările din regiune.

Operatorii de safari din Parcul Național Hwange din Zimbabwe, una dintre zonele destinate sacrificării, „se plâng de fapt de un număr în scădere”, a completat Maguwu.

Ecologiștii sunt îngrijorați de faptul că uciderea acestor animale sălbatice va face ca cele două țări să aibă și mai mult de suferit din cauza secetei și ar putea crește numărul conflictelor om-elefanți, deoarece elefanții ar putea deveni agresiv dacă oamenii le vor ucide membri ai turmei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Namibia, Romeo Muyunda, a spus că multe dintre critici ignoră suferința pe care seceta o provoacă atât oamenilor, cât și animalelor.

„E ipocrizie, deoarece țările occidentale au sacrificat și animale. Doar pentru că este Namibia și este o țară africană, atunci decizia este pusă sub semnul întrebării”, a adăugat el.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar