Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Dîncu, despre achiziția de avioane F-16 second-hand: În momentul de față atât ne putem permitem. Avioanele F-35 sunt foarte scumpe

VIDEO | Dîncu, despre achiziția de avioane F-16 second-hand: În momentul de față atât ne putem permitem. Avioanele F-35 sunt foarte scumpe

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Digi24, că în momentul de față România nu își permite să achiziționeze aparate militare de zbor de ultimă generație F-35, astfel încât au fost cumpărate avioane F-16 „second-hand”  din Norvegia.

„Noi trebuie să remarcăm un lucru – nu îți întinde nimeni o umbrelă de securitate dacă dacă tu nu participi. Deci 2% din PIB înseamnă și obligații care să fie pentru dotarea armatei și noi nu stăm foarte bine la dotare. Avem nevoie de în continuare de foarte multă dotare. Sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Trebuia de acum  15 ani să luam avioane și nave pentru că și în zona asta stăm destul de slab și avem nevoie foarte mult de achiziții”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a precizat că avioanele achiziționate de la norvegieni vor folosi la monitorizarea spațiului aerian din flancul estic.

„Am luat o escadrila F-16 pentru că trebuie să participam la monitorizarea și la supravegherea spațiului din flancul estic. Avem și noi în parteneriat cu ceilalți membrii NATO perioade când trebuie să ridicăm aparate de zbor pentru această monitorizare”, a afirmat Dîncu.

Vasile Dîncu a afirmat că România nu își permite să achiziționeze la acest moment avioane de ultimă generație de tip F-35, chiar dacă am majora suma din PIB pe care țara noastră o repartizează pentru armată.

„Am văzut comentarii în presă – că de ce nu luam avioane F-35, dar sunt avioane pe care nu ni le putem permite. PIB-ul României și chiar dacă am da mai mult din PIB tot nu avem bani să cumpărăm escadrile F-35”, a precizat el.

Ministrul spune că escadrilele de F-16 pot funcționa fără probleme încă zece ani și de asemenea pot fi și îmbunătățite.

„Aceste avioane F-16 au o resursă de zbor de circa 2.500 de ore pentru fiecare aparat, asta înseamnă zece ani de funcționalitate. Există și un proces de retehnologizare, de a fi modernizate. Este absolut necesar în acest moment să avem avioane. Sigur că ar trebui să avem o flotă mult mai importantă la poziția strategică pe care o avem noi în NATO. În momentul de față atât ne putem permitem. Avem atâta securitate cât ne putem permite”, a afirmat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, a transmis Parlamentului României, o scrisoare prin care solicită aprobare formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

Avioanele F-16 din Norvegia, o vechime de peste trei decenii

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul regjeringen.no, avioanele multirol F-16 ”au fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și a apărării Norvegiei, protejând suveranitatea norvegiană și participând la mai multe operațiuni și exerciții naționale și internaționale”.

Totodată, se menționează că aceste avioane F-16 ”se apropie acum de sfârșitul serviciului său, Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare a fost însărcinată de către Ministerul Apărării în septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru retragerea aeronavelor rămase până la sfârșitul anului 2021 și, eventual, să le vândă unui alt utilizator”.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și