Prima pagină » Actualitate » VIDEO Dîncu, despre stagiul militar obligatoriu: „Rămânem la ideea de armată profesionistă”

VIDEO Dîncu, despre stagiul militar obligatoriu: „Rămânem la ideea de armată profesionistă”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, că în România nu se va reimplementa stagiul miliar obligatoriu, ci vom rămâne la ideea de armată profesionistă.

„Lecțiile războiului din Ucraina și cel din Afganistan și Irak au arătat un lucru clar și care a intrat în strategia de organizare a armatelor moderne. Nu numărul soldaților face puterea unei armate, nu formațiile mari sunt cele importante.

Important este să ai unități mici, super-specializate și cu armament super-profesionalizat. Dintr-o armată cum au adus rușii – tineri recruți care nici nu știau unde se află nu faci o armată puternică. Deci rămânem la ideea de armată profesionistă.

Sigur că sunt țări, Austria de exemplu, care este o țară modernă, face parte din NATO și are un sistem de armată obligatorie, dar este o excepție în zonele noastre, dar este și o țară cu o populație mică.

Rămânem pe ideea unei rezerve operative care să fie puternică pe care începem să o completăm acum. Și o facem prin rezerviștii voluntari și prin stagiul militar voluntar. În următorii 2-3 ani am avea un surplus de 10-15.000 de rezerviști”, a declarat Vasile Dîncu.

După 15 ani de la suspendarea stagiului obligatoriu, pe timp de pace, Ministerul Apărării Naționale vrea să schimbe legea privind pregătirea populației pentru apărare ca să crească rezerva de mobilizare în caz de război.

Voluntarii vor primi și bani, atât pe durata stagiului de pregătire, cât și la terminarea lui.

Ministerul Apărării Naționale vrea ca pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul în țară și vârsta între 18 și 35 de ani, să participe voluntar la un program de pregătire militară.

Din 2007, când armata obligatorie a fost suspendată, numărul rezerviștilor a scăzut dramatic. Așa că MApN va instrui militarii voluntari în termen care vor putea fi mobilizați în caz de război sau asediu.

În timpul stagiului militar, ce durează 120 de zile, voluntarii vor primi lună de lună o soldă, dar și cazare gratuită, echipament militar, asistență medicală și medicamente, dacă e cazul.

La finalizarea programului de pregătire militară vor primi și o indemnizație: echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, ceea ce înseamnă un câștig net de aproximativ 12 mii de lei.

Militarii voluntari vor fi însă obligați să se prezinte la unitățile militare de câte ori sunt chemați, inclusiv în caz de mobilizare pentru război.

În cel mult 15 zile de la notificarea chemării sau de la publicarea în Monitorul Oficial a decretării stării de mobilizare sau de război, bărbații rezerviști sau cei încorporabili trebuie să se prezinte la centrele militare. Altfel riscă amenzi de până la 4.800 de lei sau chiar închisoare.

 

Citește și