Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri la Digi24, că incursiunea Rusiei în sudul Ucrainei provoacă îngrijorări pentru România și Republica Moldova. De asemenea, este evident procesul de rusificare a zonelor cucerite de soldații ruși, în special în Donbas.
„E adevărat că rușii nu s-au oprit și e clar că chiar dacă în această vară operațiunile au fost mai degrabă locale și a fost o perioadă în care s-au refăcut stocurile. Este clar ca există un proces care este completat acum. Acele cuceriri teritoriale este completat cu integrarea republicilor din această zonă în sistemul sovietic.
În teritoriile ocupate au început să se distribuie pașapoarte, au început să fie posturi de televiziuni care fac emisiuni doar în rusă, au început să lucreze la sistemul de pensii și salarizare. Despre acest proces cred că vorbea Lavrov și desigur despre procesul în care ei spun că nu au renunțat să recupereze toate teritoriile unde sunt majoritari ruși. Rusia kieveană este de fapt nucleul a ceea ce rușii venerează din „Marea Rusie””, a declarat ministrul.
„Cu siguranță că ne îngrijorează și pe noi acest lucru, chiar dacă rămân foarte multe din aceste declarații fără urmări, dar este clar că rușii nu au renunțat să meargă spre Odesa și să închidă astfel acel cerc pe care vor să îl facă în zona sudică și blocarea Ucrainei la Marea Neagră. E o amenințare și pentru Republica Moldova, nu mai este decât un pas, dar deocamdată forțele ucrainene rezistă”, a spus Dîncu.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina au depășit acum regiunea Donbas, recunoscând, astfel, că obiectivele de război ale Rusiei s-au extins în ultimele cinci luni.
„Acum, situația geografică este diferită, este departe de a fi vorba numai despre Donețk și Lugansk, este, de asemenea, vorba și despre regiunile Herson și Zaporojia și o serie de alte teritorii”, a spus Lavrov, referindu-se la teritorii dincolo de regiunea Donbas, pe care forțele ruse le-au ocupat total sau parțial.
Dacă Occidentul, din „furia neputinței” sau din dorința de a agrava situația, continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, „aceasta înseamnă că operațiunile se vor extinde dincolo de linia actuală”, a adăugat Lavrov.