VIDEO | Dîncu: Rusia nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Trebuie să fim pregătiți pentru orice

Publicat: 07/01/2022, 21:48
Actualizat: 07/01/2022, 23:16

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Digi24, că în acest moment Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru România, dar este o reală amenințare pentru zona Europei de Est. El spune că atât România, cât și NATO trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu.

„România, în cadrul NATO, trebuie să fie tot timpul pregătită pentru orice şi asta este cea mai bună până la urmă, singura condiţie, astăzi, a apărării este aceasta să fii pregătit mereu pentru orice tip de conflict posibil în zona noastră

 Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Ori noi facem parte dintr-un sistem de apărare,  sistemul NATO, deci noi reacţionăm armonic cu toate celelalte ţări. Am avut un B9, un summit la Bucureşti, cu ţările de pe flancul estic, cu reprezentanţii B9, s-a întâlnit şi preşedintele Statelor Unite, preşedintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuţii şi promovarea intereselor ţărilor de pe flancul estic”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul consideră că Rusia folosește amenințările la adresa Ucrainei ca drept pretexte pentru a obține o poziție de forță în negocierile cu NATO.

„Este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei, în care ei spun că bazele din România şi Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deşi NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă, deci nu pot fi folosite în acest moment pentru asta, dar evident că sunt declaraţii în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate, care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care ar porni de la zidul Berlinului încoace şi care cuprinde toate ţările care au intrat în NATO după 1997 şi care ar trebui să nu existe nici o prezenţă a NATO aici”, a afirmat Dîncu.

Dîncu susține că România trebuie să fie pregătită pentru orice, însă nu dorește să alarmeze populația, dacă nu este cazul.

„Suntem pregătiţi, evident că dialogul rămâne şi aici populaţia noastră nu trebuie să se alarmeze, pentru că dialogul este în acest moment foarte important. Aţi văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite şi ţările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO şi Rusia”, a afirmat el.

Întrebat dacă Rusia va fi mai ofensivă în 2022, ministrul a răspuns: ”Rusia este ofensivă. În această perioadă a mărit foarte mult şi tonul, agresivitatea discursului şi a avut nişte cereri ultimative, însă părerea mea este că sunt mai degrabă forme de negociere. Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanşeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică pentru Rusia nu ar fi un lucru pe care să-l poată gestiona. Sperăm însă în raţiune”.

Secretarul general al NATO: Există un real risc de conflict militar la granița Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri, că există un risc real de conflict militar în Ucraina, după ce Rusia continuă să-și aducă trupe la granițele dintre cele două state.

„Întărirea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei și este însoțită de un discurs amenințător de la Moscova dacă cererile acesteia nu sunt acceptate. Cu toate acestea, acestea sunt inacceptabile și riscul unui nou conflict este real”, a declarat el după o întâlnire prin videoconferință cu miniștri ai țărilor Alianței.

NATO programează o reuniune specială cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a programat pentru săptămâna viitoare o reuniune specială a ambasadorilor aliați și a înalților oficiali ruși, în contextul în care ambele părți încearcă să dialogheze pentru a preveni un conflict deschis în legătură cu Ucraina, a declarat marți un oficial NATO.

Alarmată de consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, alianța militară occidentală a încercat de luni de zile să obțină o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dar forumul părea în pericol după o dispută de spionaj în octombrie.

Reuniunea consiliului, un format folosit pentru dialog din 2002, va avea loc la Bruxelles pe 12 ianuarie, după ce oficialii americani și ruși vor purta discuții de securitate pe 10 ianuarie la Geneva.

Putin vrea ca Rusia să aibă „relaţii” mai strânse cu țările din fostul bloc sovietic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să aibă legături mai strânse între fostele republici componente ale Uniunii Sovietice, la 30 de ani după dezmembrarea acesteia.

„Trebuie să spun că relaţiile care au fost păstrate din timpul Uniunii Sovietice au jucat, în general, un rol pozitiv”, a spus Vladimir Putin, în cadrul unui summit informal al liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), desfăşurat la Sankt Petersburg.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online