Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) face un anunț important în contextul situației din România lui 2024, început de 2025. Mai exact, instituția a anunţat finalizarea cu succes a etapei pentru întărirea şi consolidarea rezilienţei şi capacitaţii naţionale de a reacţiona în mod eficient în faţa evoluţiilor regionale şi globale din domeniul securităţii cibernetice.
Pentru finalizarea acestui demers de nivel naţional, au fost efectuate peste o mie de zile-om de efort din partea a zeci de specialişti în securitate cibernetică, în reglementare şi în domeniul juridic.
Mai exact, potrivit unui comunicat DNSC, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2024, privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil, România transpune Directiva Uniunii Europene 2022/2555 (Directiva NIS2) în legislaţia naţională.
„Acest pas esenţial consolidează capacitatea României de a face faţă provocărilor actuale în domeniul securităţii cibernetice, aliniindu-ne la standardele europene şi asigurând o mai bună protecţie a infrastructurilor din sectoarele de importanţă critică şi a spaţiului cibernetic naţional.
La nivelul Directoratului, efortul de transpunere a Directivei NIS2 în legislaţia naţională a fost în sarcina Direcţiei Generale Reglementare şi Control (DGRC), care pe parcursul întregului an 2024 a organizat un proces amplu de consultare, dezbatere transparentă şi implicare în procesul de elaborare a acestui act normativ a tuturor actorilor şi experţilor relevanţi din mediul public şi privat din România.
Sprijinul larg instituţional pentru proiectul de ordonanţă s-a concretizat prin obţinerea a 30 de avize pozitive. DNSC îşi exprimă mulţumirile faţă de toţi cei implicaţi în acest proces complex şi invită toate entităţile vizate să colaboreze activ pentru implementarea eficientă a noilor cerinţe securitate cibernetică”, potrivit comunicării Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică, citată de agerpres.ro.
Sursă foto: shutterstock