Directorul ANM anunță că 2023 ar putea fi un an cum nu a mai fost „în ultimul secol”. Ce temperaturi se vor înregistra în România
Încălzirea globală își face tot mai simțită prezența în ultimii ani, iar directorul ANM, Elena Mateescu, trage un semnal de alarmă cu privire la temperaturile tot mai mari înregistrate inclusiv în România.
Mateescu atrage atenția că temperaturile sunt și acum mai mari decât valorile normale pentru această perioadă. Mai mult, există posibilitatea ca anul 2023 să fie cel mai călduros an din România din 1900 și până în prezent.
„Simulând evoluţia temperaturii aerului din aceste an, în condiţiile în care decembrie şi noiembrie pot fi apropiate de normal din punct de vedere termic, este posibil ca anul 2023 să fie cel mai călduros an din ţara noastră, din 1900 şi până în prezent.
Am putea depăşi, dacă rămâne pe aceeaşi tendinţă, anii 2020 şi 2022 şi, astfel, să avem un an cu abatere termică cu 1,8 grade Celsius. Mă uitam şi pe posibilităţile ca toamna din acest an să fie una dintre cele mai călduroase, pentru că, atât septembrie, cât şi octombrie au fost pe locul doi ca cele mai călduroase luni din 1961 încoace”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, citată de Antena3.
ANM avertizase de la începutul anului despre această situație
La începutul acestui an, Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre anul 2023, un an care a debutat cu temperaturi-record. Specialistul susține că, la nivel global, anul 2023 va fi mai cald decât 2022, ceea ce înseamnă că „vom trece și mai mult prin fenomene extreme”, prin valuri de căldură pe timpul verii, dar și cu inundații în anumite zone ale globului.
Climatologul ANM recunoaște că, dincolo de asocierea zăpezii cu sărbătorile de iarnă, prezența acesteia este un factor important pentru gestionarea resurselor de apă, dar și pentru agricultură.
„Au estimat colegii noștri că am putea avea cu 1,2 grade Celsius mai mult în 2023 la nivel global față de nivelul preindustrial. Ce înseamnă tradus la nivelul fenomenelor meteorologice? Din păcate, înseamnă fenomene extreme. Le-am văzut în anul 2022, vor fi și vor fi mai multe și cu intensitate mai mare în 2023.
Sigur vom trece prin fenomene extreme și în acest an. Ne vom confrunta cu valuri de căldură în anotimpul cald, ne vom contrunta cu inundații în anumite zone ale globului”, spunea Roxana Bojariu la acea vreme.
Sursa foto: Shutterstock