Discuții în coaliția de guvernare pe proiectul de BUGET pentru 2024. Când se dă votul în Parlament
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
„În acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică”, a transmis Marcel Ciolacu în ultima ședință de Guvern.
Cine participă la întâlnirea de duminică
„De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie. Acest lucru am dorit să-l menţionez ca să fie clar pentru toată lumea”, a mai declarat premierul.
Surse oficiale au precizat că discuţiile pe bugetul pentru 2024 se vor derula duminică, 10 decembrie, la acestea urmând să participe, între alţii, premierul, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Potrivit aceloraşi surse, prim-ministrul doreşte ca proiectul de buget să fie pus în transparenţă săptămâna viitoare, luni, 11 decembrie, şi tot săptămâna viitoare, joi, să fie transmis în Parlament spre dezbatere şi adoptare.
Promisiunea lui Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că în bugetul de stat pentru anul viitor au fost incluse și cheltuielile cu majorarea pensiilor, salariilor profesorilor și cu investițiile în Programul Național Anghel Saligny.
Totodată, oficialul a adăugat că nu vor exista, în 2024, creșteri de taxe și impozite.
„Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-am menţionat în cadrul şedinţei pentru a avea siguranţa sursei de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli.
Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024.
Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a afirmat Boloş.
Citește AICI mai multe.