Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina „nu sunt ușoare”, dar există „speranță de compromis”. Cel mai recent mesaj al lui Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că unele formulări pentru acorduri cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite. El spune că problemele nu sunt legate doar de neutralitatea și demilitarizarea Ucrainei, ci și de securitatea populației din estul Ucrainei – unde se află zonele Donețk și Lugansk controlate de rebeli.
„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Ei spun că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță de a ajunge la un compromis”, a spus Serghei Lavrov, în timpul unui interviu acordat publicației de știri RBC, conform Reuters.
Cu toate acestea, el a declarat pentru postul de știri RBC că există și alte probleme importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.
El a adăugat că Rusia nu vede niciun semn că SUA sunt interesate de rezolvarea conflictului militar.
Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar „azi nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite de a rezolva rapid acest conflict”, a spus Lavrov.
Ziua 21 de lupte în Ucraina
Sunt deja 21 de zile de cât armata Ucrainei ține piept trupelor ruse, în ceea ce Moscova numește o „operațiune specială”.
De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în fiecare zi 70.000 de copii din această țară au devenit refugiați, potrivit datelor anunțate de Organizația Națiunilor Unite. „Asta echivalează cu 55 de copii care fug din țară în fiecare minut, conform UNICEF – aproape unul pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Accesul la educație a fost afectat pentru aproximativ 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani”, potrivit unui comunicat al UNICEF.
Rada Supremă – Parlamentul Ucrainei – a prelungit legea marțială până în 25 aprilie 2022, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak, din partidul de opoziție Holos, relatează agenția Interfax Ucraina. Potrivit acestuia, extinderea legii marțiale în Ucraina a fost susținută de 343 de parlamentari. „Perioada legii marțiale în Ucraina este prelungită de la ora 5.30 pe 26 martie 2022 pentru 30 de zile”, se menționează în proiectul de lege. Legea marțială a fost instituită pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, potrivit Interfax Ucraina.
Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au fost marţi seara la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de susținere Ucrainei. „Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter.
Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează în plin război capitala Ucrainei, după invazia rusă.Vicepremierul Poloniei a propus o misiune de pace a NATO, care să opereze pe teritoriul ucrainean pentru a gestiona crizele umanitare declanșate în urma invaziei.
Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean.
Între timp, Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, după invazia Ucrainei.
Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul