DISPAR ratele mari pentru creditele acordate de instituțiile nebancare. Clienții nu vor mai trebui să restituie mai mult de dublul sumei împrumutate

Publicat: 16 07. 2024, 22:19
Actualizat: 16 07. 2024, 22:22

This browser does not support the video element.

Ratele uriașe pentru creditele acordate de instituțiile nebancare vor dispărea, după ce legea care plafonează dobânzile pentru astfel de împrumuturi a trecut de Curtea Constituțională a României (CCR) și, pentru a intra în vigoare, urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, potrivit legii, unui client care are un astfel de credit nu i se poate cere să restituie mai mult de dublul sumei împrumutate, iar măsura se aplică chiar și pentru contractele aflate în derulare.

Judecătorii CCR au stabilit că noile reguli respectă legea fundamentală

„În numele pieței libere, multe instituții financiare nebancare (IFN-uri), practic, au niște dobânzi absolut amețitoare. Ajungeau să practice dobânzi de 5.000, 7.000, 20.000 chiar 60.000%”, a precizat la TVR inițiatorul legii, senatorul PSD Daniel Zamfir.

„Banca poate să atragă depozite și de aceea poate să-și acorde credite cu dobânzi mici, pe când un IFN nu poate să atragă depozite, deci împrumută la rândul ei de la bănci, de la acționari, iar atunci dobânzile sunt mai mari”, a precizat Irina Chițu – director, comparator bancar FinZoom.ro

„Consumatorul trebuie să îndeplinească o anumită condiție… și anume nu trebuie să înregistreze restanțe sau întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile”, a notat avocata Camelia Grădinaru.

La finalul anului trecut, românii aveau peste 48.000 de credite luate la instituții financiare nebancare, iar împrumuturile se apropiau, la finalul lui 2023, de 11 miliarde de lei.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

VIDEO – TVR