Disperați că le mor animalele de sete, localnicii din Olt sapă să dea de apă la izvoarele secate

Publicat: 18 07. 2024, 14:51

Disperare fără margini în localitatea Ipotești din județul Olt, unde, din cauza arșiței și în lipsa ploilor, a secat un lac. Zeci de localnici și autoritățile locale au ieșit cu utilajele în câmp unde încearcă să dea de apă.

Aceștia caută izvoare pentru a salva lacul, mai ales din comună oamenii au rămas fără apă în fântâni. Mai mult, animalele care pasc pe aici ar putea muri de sete pentru că nu mai au nicio sursă de hidratare.

Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de localnici înarmați cu sape, lopeți, dar și un excavator au plecat în căutare de apă. Au încercat sa decolmatare patru izvoare. Au găsit apă, dar nu suficientă pentru a umple lacul secat.

„Situația este foarte gravă”

„Cred că reușim. Ceva, ceva, trebuie să se întâmple. E un izvor aici, unul mai sus, altul mai la vale. Cât de gravă e situația? E foarte gravă, nu mai au animalele apă, este secetă mare”, spune un localnic.

Autoritățile locale spun că situația este dramatică. Animalele pot muri de sete.

„E tragic, eu sunt un om optimist, dar când spun tragic, e tragic. Digul e secat în proporție de 60 la suta, fântânile în sat sunt o problemă” spune Constantin Necșut, primarul din Ipotești.

La nivelul județului Olt, în peste 10 localități sunt probleme cu lipsa apei din fântâni din cauza secetei și a lipsei de precipitații.

Au secat fântânile în localitatea Călărași, din județul Dolj

Fântânile au secat și în localitatea Călărași din județul Dolj. Autoritățile spun că din 1938 nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate pe timpul verii.

Efectele caniculei încep să se vadă tot mai mult în localitățile din Dolj.

În Călărași au secat fântânile de la arșița extrem de mare.

„Este vorba despre apa de băut, nu mai vorbim despre apa se irigat. Practic, cișmelele nu mai există, toate au secat”, spune primarul Sorin Sandu.

„Fântânile au secat și cișmelele s-au dus și ele.  Nu mai curg deloc. Nu mai avem o lingură de apă, vai de capul nostru”, explică o localnică.