Distanța la care se plantează roșiile în solar. Mulți grădinari nu știu și strică recolta
Plantarea roșiilor reprezintă o etapă crucială pentru agricultori, fie că este vorba de solarii sau de grădină. De regulă acest proces începe în primăvară după ce trece perioada rece pentru ca plantația să nu sufere din cauza schimbărilor climatice.
În funcție de locul de plantare și de tipul de sol, legumicultorii adoptă diferite strategii pentru a obține o producție optimă și pentru a eficientiza spațiul disponibil.
În afara solariilor, răsadurile se introduc în două etape, prima etapă fiind în luna mai, iar cea de-a doua în luna iunie. Legumicultorii fac recolta în solarii încep un pic mai devreme cu însămânțarea în prima parte a lunii aprilie, urmând ca plantarea răsadurilor să se facă în acea de-a doua parte a lunii aprilie, oferind astfel o diversificare a perioadei de recoltare.
Pentru a obține o recotă bogată este important să țineți cont că optimizarea spațiului din grădină este unul dintre secretele celor mai iscusiți legumicultori.
Iată cum se face acest lucru:
Optimizarea spațiului în grădină:
- În grădină sau câmp deschis – distanța dintre rânduri este crucială, variind între 80-100 cm, iar între răsaduri pe același rând se menține o distanță de 30-40 cm.
- Pentru terenurile unde se practică plantarea pe benzi, două rânduri pot fi grupate mai aproape (60-70 cm), iar spațiul între grupurile de rânduri să fie de 90-120 cm. Distanța între plante pe același rând rămâne de 35-50 cm.
- Plantarea manuală în grădină este preferată, asigurându-se că plantele sunt introduse în pământ până la prima frunzuliță.
Distanțe alternative:
- Unii agricultori adoptă distanțe alternative între rânduri, cu valori de 80-90 cm între primele două și 100-110 cm între celelalte două.
- Această abordare poate facilita accesul și îngrijirea plantelor pe durata creșterii roșiilor.
Distanța de plantare trebuie să fie echilibrată pentru a evita dezavantajele, cum ar fi dificultatea în efectuarea diverselor operațiuni de îngrijire.
Factori precum accesul la lumină, circulația aerului și prevenirea dăunătorilor trebuie luați în considerare pentru a optimiza producția de roșii.
Totuși, fiecare agricultor poate adopta strategia care se potrivește cel mai bine condițiilor locale și tipului de roșii cultivate, asigurând astfel o creștere sănătoasă și o recoltă bogată, potrivit stiridirecte.ro.