Cunoscutul jurnalist Dmitri Muratov – co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2021 – a fost plasat de Ministerul Justiției din Rusia pe deja ”celebra” listă a ”agenților străini”, rezervată tuturor criticilor Kremlinului.
Potrivit The Moscow Times, Dmitri Muratov – cel care a declarat că Vladimir Putin ”sugrumă jurnalismul” din Rusia – are o atitudine ”negativă” față de politica internă și externă a Kremlinului.
”A participat la elaborarea şi diseminarea de materiale de către agenţi străini şi, de asemenea, a folosit platforme străine pentru a disemina opinii care vizează formarea unei atitudini negative faţă de politica internă şi externă a Rusiei”, acuză autoritățile din Rusia.
”În timp ce în anii 1990 și la începutul anilor 2000, jurnaliștii au fost uciși de asasini angajați, așa cum sa întâmplat cu jurnalista noastră Anna Politkovskaya, de exemplu, acum este o politică de sugrumare blândă care se desfășoară cu ajutorul legii agenților străini”
Dmitri Muratov
În calitate de redactor-șef al revistei Novaya Gazeta, Dmitri Muratov a pierdut șase colegi din redacție în lupta pe care au dus-o, permanent, pentru aflarea adevărului. Unul dintre acești jurnaliști a fost Anna Politkovskaya, împușcată în pragul apartamentului ei din Moscova în urmă cu 15 ani. (mai multe detalii AICI)
Novaya Gazeta și-a suspendat activitățile online și pe hârtie, după ce relatarea oricărui lucru despre conflict care se abate de la linia guvernului a devenit o infracțiune, pedepsită cu 15 ani de închisoare. Medalia lui Dmitri Muratov a fost vândută de Heritage Auctions pe 20 iunie – Ziua Mondială a Refugiaților -, cu sprijinul comitetului de premiere.
La începutul lunii martie a anului 2022, Dmitri Muratov a cerut o încetare a focului ”necondiţionată” în războiul din Ucraina şi a anunţat acordarea medaliei Nobel pentru pace unei fundaţii care ajută refugiaţi ucraineni. Premiul a fost vândut la New York, în timpul unei licitaţii unde a fost strânsă o sumă record – 103,5 milioane de dolari.
Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov datorită „luptei lor curajoase pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.
”Libertatea de exprimare este una dintre condițiile esențiale ale unei societăți democratice”, a transmis Comitetul Nobel din Suedia la momentul respectiv.
Reprezentanții comitetului au considerat că Ressa a evidențiat abuzul de putere, violența și creșterea autoritarismului în Filipine, în timp ce jurnalistul Muratov s-a evidențiat prin apărarea libertății de exprimare în Rusia timp de zeci de ani în ciuda condițiilor dificile. (alte detalii AICI)
Sursa foto – Profimedia Images
Citește și: