Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Partenerii noștri americani au spus deja Moscovei că orice alte aventuri militare vor avea un preț extrem de mare”
Ambasada Ucrainei în România a transmis comentariul ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei – Dmytro Kuleba – în urma convorbirii președintelui SUA, Joe Biden cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin.
Totodată, ambasada Ucrainei la București a oferit și informații privind situația de securitate în teritoriile Ucrainei ocupate temporar de către Federația Rusă și de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a spune că, după întâlnirea online de ieri dintre Joe Biden și Vladimir Putin, președintele Federație Ruse a primit ”semnale clare și puternice” în ceea ce privește o eventuală escaladare a tensiunii la granița cu Ucraina, iar ”alte aventuri militare” ruse vor avea ”un preț extrem de mare”.
”Suntem încrezători că, în apelul de ieri, Vladimir Putin a auzit câteva semnale foarte clare și puternice cu privire la escaladarea Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina și în regiune. De mai multe ori, partenerii noștri americani au spus deja Moscovei că orice alte aventuri militare vor avea un preț extrem de mare. Suntem siguri că acest apel nu a făcut excepție.
Dmytro Kuleba: ”Ucraina și SUA rămân parteneri strategici”
Ucraina și SUA rămân ”parteneri strategici”, mai precizează ministrul de Externe al Ucrainei.
În momentul de față se află în faza de lucru redactarea unui apel între președinții Vladimir Zelenskiy și Joe Biden, unde liderii vor putea discuta despre coordonarea ulterioară a Ucrainei, SUA și partenerii europeni pentru a descuraja Rusia.
Contactul în sine servește la descurajare și la de-escaladare. Apreciem angajamentul diplomatic crucial al SUA în eforturile de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor. Ucraina și SUA rămân parteneri strategici de încredere și ne bucurăm de un nivel ridicat de încredere. Partea americană a informat Ucraina în detaliu despre apelul viitor și despre elementele sale cheie. Lucrăm acum la pregătirea unui apel între președinții Volodymyr Zelensky și Joe Biden, unde liderii vor putea discuta despre coordonarea ulterioară a Ucrainei, SUA și partenerii europeni pentru a descuraja Rusia și a revitaliza discuțiile de pace în formatul Normandiei”, a precizat Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
”Ucraina este ferm devotată căutării de soluții politice și diplomatice la conflictul ruso-ucrainean. În prezent, deoarece vedem o lipsă clară de constructivitate din partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a pachetului cuprinzător de descurajare pentru a demotiva Rusia de la o escaladare militară ulterioară. Lucrăm îndeaproape cu aliații noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru”
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei
Care este situația de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei, precum și în teritoriile Ucrainei ocupate temporar de Federația Rusă
În legătură cu situația înregistrată atât de-a lungul frontierei e stat a Ucrainei, cât și în teritoriile ucrainene ocupate, acum, de Federația Rusă, Ambasada Ucrainei la București a transmis informații detaliate, inserate într-un comunicat de presă prezentat, în integralitatea sa, de GÂNDUL.
- ”Federația Rusă continuă să mențină un grup întărit de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. 40 de grupuri tactice de batalion sunt pregătite pentru a fi desfășurate ca parte a potențialei operațiuni ofensive. Numărul total de forțe de-a lungul graniței, în Donbas și Crimeea ocupate, cuprinde 115.000 de militari, care include 93.000 de militari prezenți la sol și 22.000 ca componente navale și aeriene. Rusia intensifică, de asemenea, activitățile de recunoaștere în regiunea Mării Negre.
- La 4 noiembrie 2021, președinții Rusiei și Belarusului au aprobat Doctrina militară de stat a Uniunii care consolidează integrarea componentelor armate ruse și bieloruse și deschide calea pentru înființarea centrului comun de comandă pentru sistemele de apărare aeriană. După exercițiile militare din Vest – 2021, o cantitate semnificativă de echipament militar rusesc nu a fost retrasă din Belarus, inclusiv unități C-400 și avioane de luptă SU-30. Numărul de avioane rusești în Belarus ar putea crește până la 12. Teritoriul Belarus poate fi folosit pentru o potențială operațiune militară, având în vedere granița de 1084 de kilometri dintre Ucraina și Belarus.
- Rusia continuă să încalce încetarea focului în Donbas. Între 1 ianuarie și 2 decembrie 2021, forțele ruse au lansat 2346 de atacuri împotriva pozițiilor ucrainene, lăsând 65 de soldați ucraineni morți și 261 răniți. 29 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost uciși de lunetişti.
- Rusia a desfășurat, de asemenea, 30 de nave și bărci de aterizare ca parte a flotei sale de la Marea Neagră, mărind capacitatea de lovitură de cinci ori și capacitatea de aterizare de două ori. Acesta perturbă navigația internațională în Marea Neagră și Marea Azov, blocând trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.
- Pe lângă consolidarea militară, Federația Rusă lansează atacuri cibernetice, crește dezinformarea și seamănă panică în societate. Rusia susține și finanțează campanii publice menite să discrediteze procesul de vaccinare din Ucraina. Mesaje similare anti-vaccinare au fost difuzate în Moldova și în alte țări europene.
- Rusia scade, de asemenea, tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei, blochează exportul de cărbune și creează o penurie de aprovizionare cu gaze pentru a crește prețul gazului. Nord Stream 2 este conceput pentru a submina securitatea energetică nu numai a Ucrainei, ci și a întregii Europe. Devalorizarea sistemului de tranzit al gazelor din Ucraina înlătură unii factori de restricție în calea lansării Rusiei unui nou val de agresiune împotriva Ucrainei.
- Dacă Rusia decide să continue cu o nouă operațiune militară, aceasta poate avea loc între decembrie 2021 și februarie 2022.
Ucraina consolidează răspunsul internațional la activitățile destabilizatoare ale Rusiei. Rusia se va confrunta cu consecințe grave dacă va recurge la cel mai rău scenariu. Toate eforturile noastre se concentrează acum pe stabilirea și implementarea unui pachet cuprinzător de măsuri pentru a descuraja Rusia și pentru a consolida capacitățile Ucrainei de a se apăra. Lucrările efective asupra unor astfel de măsuri în diferite capitale au început. - Ca parte a coordonării cu aliații și partenerii noștri cheie, președintele american Joe Biden a precizat în timpul unui apel telefonic cu președintele Vladimir Putin din 7 decembrie 2021 că Rusia se va confrunta cu măsuri economice și de altă natură puternice în cazul escaladării militare. Ucraina pledează, printre altele, pentru introducerea de noi sancțiuni sectoriale și deconectarea Rusiei de la SWIFT.
- Formatul Normandia rămâne principala platformă pe care se poate negocia un acord diplomatic. Ucraina, Germania și Franța vor continua să solicite Rusiei să se retragă, să se alăture negocierilor și să își pună în aplicare pe deplin angajamentele asumate în temeiul Acordurilor de la Minsk”, transmite Ambasada Ucrainei la București.