Prima pagină » Actualitate » DN 19A, închis din cauza mirosului de GAZE / Incident la Adjud cu o cisternă care transportă GPL. Ce s-a întâmplat

DN 19A, închis din cauza mirosului de GAZE / Incident la Adjud cu o cisternă care transportă GPL. Ce s-a întâmplat

DN 19A, închis din cauza mirosului de GAZE / Incident la Adjud cu o cisternă care transportă GPL. Ce s-a întâmplat

Două situații petrecute în urmă cu puțin timp au alertat autoritățile, având legătură cu posibile scurgeri de gaze. Primul caz s-a ivit pe DN 19A, în nordul țării.

Un drum național din nordul României a fost închis din cauza mirosului de gaz.

Degajări de gaze după lucrări de forare

Astfel, potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, un sector dintr-un drum național din nordul țării a fost închis după ce în zonă a fost semnalată o degajare de gaze.

Incidentul a avut loc miercuri seară, 6 septembrie, pe DN 19A, în afara localității Supuru de Sus, din județul Satu Mate, către limita cu județul Sălaj.

Traficul rutier în zonă a fost oprit, aceasta fiind o măsură de prevenție, anunță Centrul Infotrafic.

Echipele de intervenție au delimitat un perimetru de siguranță, după ce au fost semnalate degajări de gaze în urma unor lucrări de forare în apropiere, a mai precizat sursa citată.

Tot miercuri seară, un trecător din orașul Adjud a sunat la 112 pentru a anunța că de la o autocisternă care transportă GPL vine un miros ciudat. Mașina era oprită pe stradă.

Trecătorul a sunat la serviciul de urgență spunând că de la autocisterna oprită pe stradă vine un miros ciudat, existând riscul unor scurgeri de gaze.

Imediat, la fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri. Echipa a stabilit că autocisterna care transportă GPL are o defecțiune la cutia de viteze. Nu există scurgeri de gaz sau alte probleme, au mai stabilit pompierii.

Totuși, reprezentanții ISU Vrancea au transmis că echipajul de pompieri va rămâne la fața locului în vederea asigurării măsurilor preventive. Între timp, ca măsură preventivă, echipele de intervenție au decis să mute cisterna în afara orașului. Ea a fost transportată cu un alt cap tractor chemat la locul incidentului.

De ce este GPL extrem de periculos

Tragedia de la Crevedia a adus în prim-plan termenul de GPL, prescurtare de la gaz petrolier lichefiat. Acesta nu este otrăvitor, dar este extrem de inflamabil, fiind utilizat la gătit și încălzire, ca și combustibil pentru vehicule și, de asemenea, ca agent frigorific.

Vorbim despre un combustibil lichid obținut prin lichefierea gazelor naturale și care este compus din hidrocarburi inflamabile. Aceste hidrocarburi sunt lichefiate prin procesul de presurizare, iar apoi sunt folosite ca şi combustibil. Rafinarea petrolului şi prelucrarea gazelor naturale sunt procesele din care provine gazul petrolier lichefiat .

În categoria GPL există un număr de gaze care include butanul, propanul, izobutanul, dar şi combinaţii ale acestora. Gazul petrolier lichefiat este comprimat în lichid la temperaturi destul de scăzute.

Citește AICI de ce este extrem de periculos gazul petrolier lichefiat.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și