DNA a atacat decizia prin care Ioana Băsescu și Elena Udrea scapă de procesul penal. Ce invocă procurorii
Procurorii DNA au depus săptămâna aceasta recurs în casație, o cale extraordinară de atac, în cazul Ioana Băsescu – Elena Udrea, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, în 11 iulie, definitiv, încetarea procesului penal ca urmare a aplicării deciziilor CCR privind prescripția, au declarat surse judiciare pentru GÂNDUL.
Este vorba despre dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, iar acum procurorii solicită, în baza recentei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) potrivit căreia magistrații pot să nu aplice decizii ale CCR atunci când acestea contravin interesului Uniunii, ca procesul să continue.
În acest dosar, Curtea de Apel stabilise pedepse cu închisoarea pentru ambele inculpate, după cum urmează: cinci ani pentru fiica fostului președinte, Ioana Băsescu și opt ani pentru fostul ministru Elena Udrea.
Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat luna trecută de proces
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, pe 11 iulie, încetarea procesului penal pentru Elena Udrea, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care fostul ministru primise la instanţa de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.
Magistraţii ICCJ au pus în aplicare deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, fiind anulată astfel condamnarea de 8 ani aplicată de Curtea de Apel Bucureşti, în martie 2021.
În acelaşi dosar, instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal şi în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.
Conform DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Specialiștii au anticipat astfel de situații
După cum GÂNDUL a arătat AICI, specialiștii în drept au anticipat că astfel de situații urmau să apară în urma hotărârii CJUE.
De altfel, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru GÂNDUL, avocatul Veronel Rădulescu spunea că, prin decizia sa, CJUE provoacă un haos în sistemul judiciar român.
„Decizia CJUE este una contradictorie și care conduce la un haos în justiția din România, pentru că fiecare judecător va avea posibilitatea să interpreteze cum vrea. Dacă o să citiți cu atenție, o să vedeți că unele paragrafe spun un lucru, alte paragrafe spun altfel. Și poate remarca cea mai importantă ar fi aceea că, prin această decizie, s-a dat o palmă justiției din România, chiar Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru că prin decizia despre care vorbim a fost invalidată soluția pe care a oferit-o Înalta Curte de Casație Justiție, prin decizia cu referire la aplicarea deciziilor Curții Constituționale”, a spus avocatul Veronel Rădulescu, pentru Gândul.
În interpretarea lui Veronel Rădulescu, hotărârea CJUE va duce la mai multă confuzie, la o practică neunitară în aplicarea legii, „după bunul plac și mai ales după nume”. Avocatul consideră că vechile decizii vor fi atacate astfel după bunul plac al procurorilor, al judecătorilor.
Întrebat despre cazul uneia dintre clientele sale cele mai cunoscute, Elena Udrea, Veronel Rădulescu a spus ce crede că s-ar putea întâmpla, după decizia CJUE, în dosarul fostului ministru, închis în baza prescripției.
Să spunem că nu este nimic previzibil în momentul ăsta. Dar, referindu-ne la soluția dată de Înalta Curte în dosarul supranumit Referendumul, parchetul este încă în termenul de promovare a unui noului recurs de casație, deci da, e posibil să facă lucrul ăsta (să atace soluția dată – n.r.). Având însă în vedere poziția exprimată de Direcția juridică a Direcției Naționale Anticorupție, ar trebui să aibă un punct de vedere consecvent și să nu promoveze o asemenea cale de atac. Dar totul este posibil”, a conchis Veronel Rădulescu, pentru Gândul.