Prima pagină » Actualitate » DNA, percheziții pe proprietatea din România a doi cetățeni moldoveni. Bănuiții sunt acuzați de delapidare a ajutoarelor pentru refugiați ucraineni

DNA, percheziții pe proprietatea din România a doi cetățeni moldoveni. Bănuiții sunt acuzați de delapidare a ajutoarelor pentru refugiați ucraineni

DNA, percheziții pe proprietatea din România a doi cetățeni moldoveni. Bănuiții sunt acuzați de delapidare a ajutoarelor pentru refugiați ucraineni
Sediul DNA - Foto: Facebook

Proprietatea din România a doi cetățeni moldoveni a fost călcată de DNA într-un caz referitor la delapidare de fonduri europene destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova. Procurorii anticorupție români au percheziționat o casă din Predeal, județul Brașov, care aparține lui Boris Gîlcă și Felicia Rotaru, la cererea omologilor de peste Prut. Cei doi moldoveni sunt bănuiți că ar fi ascuns în casa respectivă bunuri destinate refugiaților și documente prin care ar cei doi complici au falsificat distribuirea fondurilor și ajutoarelor pentru ucrainenii din țara lor.

Boris Gîlcă, un apropiat al primarului pro-rus al capitalei Chișinău, Ion Ceban, este vizat de o anchetă și în Republica Moldova. El a fost șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, dar a demisionat din funcție după ce a fost reținut de procurorii anticorupție moldoveni.

Întreprinderea „Patria-Lukoil”

Procurorii Direcția Națională Anticorupție (DNA) au făcut marți percheziții în Predeal, județul Brașov, la o casă aflată în proprietatea lui Gîlcă Boris și Rotaru Felicia, cetățeni ai Republicii Moldova, în cadrul unei anchete deschise la solicitarea Consiliului Național de Anticorupție (CNA) din Republica Moldova, se arată în comunicatul parchetului.

Dosarul vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.

Ancheta din Moldova vizează modul de gestionare a Centrului de Plasament Temporar pentru Refugiați „Patria-Lukoil” din Chișinău, activat în sprijinirea refugiaților ucraineni. Potrivit CNA, administratorul centrului, Irina Certan și complicele Boris Gîlcă ar fi delapidat fondurile externe primite, prin erori la raportarea datelor reale privind numărul de beneficiari și bunurile distribuite.

Banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuite și depozitate parțial la imobilul din Predeal, în loc să ajungă real la cetățenii ucraineni. Ambii urmăreau însușirea ilegală a fondurilor.

Probele ridicate de DNA au fost predate colegilor moldoveni

Ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din Republica Moldova – Procuratura Republicii Moldova – Procuratura Anticorupție, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au desfășurat mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.
Concret, printre altele, în baza unui mandat de percheziție domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Brașov, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.
Ulterior, toate înscrisurile au fost transmise de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul de Cooperare Internațională și Programe autorităților din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor, se arată în comunicatul oficial.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și