DNA: Raportul MCV punctează unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis, prin intermediul unui comunicat, că instituția a făcut și face eforturi pentru a se asigura că lupta împotriva corupției la nivel înalt continuă.
Cu toate acestea, DNA atrage atenția că raportul MCV publicat marți de Comisia Europeană pune accentul și pe unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupției, respectiv legile justiției, Secția Specială sau neîntărirea de către autorități a capacităților tehnice ale Direcției.
„Ca urmare a publicării, la data de 8 iunie 2021, a Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV), DNA face următoarele precizări. Conducerea DNA, împreună cu personalul instituţiei, a făcut şi face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, aşa cum constată şi Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor”, se arată în comunicatul DNA.
DNA: Lupta împotriva corupției este afectată de mai multe probleme
În comunicat, instituția spune că, deși există aceste aspecte pozitive observate de către Comisia Europeană și care țin de eforturile DNA, raportul MCV atrage atenția și asupra unor probleme care ar putea afecta lupta împotriva corupției:
- nerepararea modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada 2017 – 2019 (inclusiv înfiinţarea SIIJ), care au dus la o criză acută de personal la DNA;
- nepunerea de acord a legislaţiei în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale;
- neîntărirea capacităţilor tehnice ale DNA.
Reprezentanții DNA îi asigură pe cetățeni că instituția „îşi va continua activitatea în mod susţinut şi eficient astfel încât obiectivul de referinţă numărul 3 din Mecanismul de cooperare şi verificare – Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt – să fie atins”.
Raportul MCV, adoptat marți, 8 iunie, de Comisia Europeană, laudă evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției. Însă, comunicatul de presă arată că îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca țara noastră să încheie monitorizarea pe Justiție.