DNSC, avertisment în contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor: „Atacatorii CIBERNETICI își adaptează scenariile frauduloase”
În contextul creșterii tranzacțiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoții, concursurile online, achizițiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.
Aceste tactici, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) includ „utilizarea de link-uri care redirecționează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare și alte informații sensibile de la potențialele victime”.
Pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit reduceri incredibile, oferte de nerefuzat sau premii garantate.
„Bineînțeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoționeze și să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, transmite DNSC.
Cum ne protejăm?
Reprezentanții DNSC oferă și câteva sfaturi pentru ca toți cei care fac cumpărături online în această perioadă a sărbătorilor de iarnă să nu aibă surprize extrem de neplăcut din cauza atacatorilor cibernetici.
- Evităm accesarea link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Este indicat să folosim mereu o soluție de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
- Verificăm existența unui concurs sau a unei promoții pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfășoară campania.
„Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent”, mai precizează DNSC.
Citește și:
Mirel Palada: „România a stat 35 de ani sub imperiul SOROS și aproape de 45 de ani în comunism”
Armata Română angajează luptători de COMANDO. Care sunt criteriile de selecție
POLITICO: „Călin Georgescu, Trump al României, pune ochii pe companiile străine”