Doar 10% din ambalajele SGR puse pe piață au fost reciclate, la patru luni de la lansarea sistemului. Care este motivul
La mai bine de patru luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), doar un sfert dintre români returnează constant ambalajele, cu scopul de a-și recupera garanția de 50 de bani plătită la achiziționarea ambalajului, potrivit unui studiu Kantar.
De asemenea, doar 10% dintre ambalajele tip SGR care au fost puse pe piață au fost reciclate până acum.
Printre cauzele principale se numără numeroasele probleme legate de funcționarea aparatelor destinate colectării, arată EuroNews România.
Sunt plângeri venite atât din partea consumatorilor, cât și a comercianților. Oamenii spun că de multe ori nu reșesc să-și recupereze garanția de 50 de bani, iar aparatele de colecatre sunt frecvent pline sau nefuncționale. În același timp, sunt comercianți care chiar vor să iasă din acest Sistem.
Potrivit studiului, unul din doi români a returnat ambalaje cu simbol special. Dintre cei care au făcut-o, 25% o fac în mod constant, iar 58% au făcut aacest lucru de cel puțin trei ori.
De asemenea, 38% dintre cei chestionați spun că intenționează să ducă ambalajele la punctele de colectare, doar că nu au făcut-o până în prezent.
Aproape toți respondenții au auzit de SGR
Cât despre notorietatea sistemului lansat la sfârșitul anului trecut, aproape toți au auzit de Sistemul de Garanție Returnare – 96% în prezent, față de 90%, câți erau anul trecut.
În pofida, numărului mare de persoane care cunosc despre posibilitatea returnării ambalajelor cu simbolul SGR și a recuperării garanției de 50 bani, totuși, vedem că doar 10% dintre ambalaje au ajuns să fie reciclate. O bună parte încă sunt în containerele din magazine. Mai exact, în patru luni de la lansare, peste un miliard de ambalaje cu simbolul SGR au fost puse pe piață, iar dintre acestea doar 100 de milioane au fost reciclate, mai arată sursa citată.