Medicul care a descoperit Omicron susține că i s-a cerut să nu spună că e o variantă blândă: „A fost o presiune uriaşă asupra mea“

Publicat: 12 02. 2022, 10:47
Actualizat: 12 02. 2022, 10:50
Medicul Angelique Coetzee / FOTO: Facebook.com/BenFordhamRadio

Dr. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, care au dus la apariţia variantei Omicron, susține că a trecut printr-un adevărat calvar în momentul în care a vrut să comunice omenirii rezultatele obţinute.

„Te rog, nu spune că e o boală blândă“

După ce a descoperit că această variantă dă forme mai blânde ale bolii, ea ar fi fost presată să ascundă această informaţie.

„Din cauza mutaţiilor suferite de virus, alţi oameni de ştiinţă şi politicieni, care nu erau din Africa de Sud, mă contactau insistent pentru a-mi spune că descoperirile mele sunt eronate. Că, de fapt, boala e foarte serioasă. Îmi tot spuneau că n-am nicio idee despre ce vorbesc, eram atacată, în permanenţă“, şi-a început doctorul Coetzee relatarea pentru The Daily Telegraph, publicaţie citată de „Daily Mail“.

Medicul mai spune că politicienii și oamenii de știință – care au contactat-o ulterior – i-au sugerat să declare oficial că în Africa de Sud sunt forme uşoare, dar că în Europa sunt forme foarte foarte severe.

„A fost o presiune uriaşă asupra mea. Atât din partea oamenilor de ştiinţă din Europa, cât şi dinspre politicieni. Mi s-a cerut, în mod repetat: «Te rog, nu spune că e boală blând㻓, a precizat ea.

Tocmai de aceea, ea afirmă că n-a înţeles niciodată motivele pentru care rezultatele descoperite de ea au fost puse sub semnul întrebării, mai ales de politicieni, când ea văzuse în viaţa reală pacienţii infectaţi cu Omicron și aproape toţi aveau doar de dureri în gât şi o stare de oboseală. Așadar, este vorba de simptome uşoare, în comparație cu bolnavii care fuseseră infectaţi cu Delta.

„Am fost acuzată că mint în privinţa noii tulpini, că vreau să minimalizez gravitatea bolii. În mintea celor care m-au atacat era, practic, imposibil ca o variantă, cu peste 38 de mutaţii, să fie mai blândă“, a afirmat Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicilor din Africa de Sud.

Ea recunoaște, totuși, că varianta Omicron poate fi mai gravă în cazul persoanelor nevaccinate, dar, în general, dă forme uşoare ale bolii, în cazul celor mai mulţi oameni, scrie Adevărul.