Doctorul Virgil Musta a fost ACHITAT definitiv, în cazul testelor COVID, realizate la clinica sa. Reacția doctorului: „Justiția a făcut dreptate”

Doctorul Virgil Musta a fost ACHITAT definitiv, în cazul testelor COVID, realizate la clinica sa. Reacția doctorului: Justiția a făcut dreptate
Publicat: 25/06/2024, 17:20
Actualizat: 25/06/2024, 17:25

Medicul infecționist Virgil Musta a fost achitat definitiv, după ce DNA l-a acuzat de instigare la abuz în serviciu, în cazul testelor COVID realizate la clinica sa, pentru care probele fuseseră recoltate la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, din Timișoara, unde acesta era șef de secție. 

Medicul infecționist Virgil Musta a fost achitat definitiv, în dosarul în care DNA l-a acuzat de instigare la abuz în serviciu, după ce o anchetă de presă a jurnaliștilor de la Libertatea a dezvăluit că între Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, unde acesta era șef de secție, și clinica privată Profilaxis, unde medicul era acționar, se încheiase un contract pentru realizarea testelor COVID-19.

Virgil Musta a fost acuzat că a convins trei asistente medicale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să lucreze în beneficiul clinicii Profilaxis.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela (n.r. – medic la Profilaxis), să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

Procurorii DNA au arătat că, deși asistentele lucrau timp de trei ore pe zi (între 7.00 și 10.00) pentru clinica privată, acestea ar fi încasat integral salariul de la spital. Prejudiciul adus spitalului ar fi fost de 12.173 de lei, în timp ce clinica privată a obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 lei. În același dosar au mai fost trimise în judecată directoarea medicală a spitalului de boli infecțioase, Diana Manolescu, și asistenta Diana Maria Albu, coordonatoarea ambulatorului, sub acuzaațiia că„nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale”.

Instanța Curții de Apel Timișoara a motivat că nu s-a putut dovedi că asistentele care au recoltat probe pentru testele de COVID efectuate de Profilaxis au prejudiciat spitalul de stat.

„Martorii au relatat în mod unanim că atribuțiile de serviciu au fost îndeplinite integral, că nu a existat o neglijare a obligațiilor față de spital, că nu a existat niciun fel de sesizare din partea pacienților sau personalului din spital legat de modalitatea de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu a celor trei asistente, iar la dosar nu există înscrisuri sau alte probe care să contrazică aceste depoziții”, arată judecătorii Curții de Apel Timișoara.

Potrivit uneia dintre asistente, implicată în dosar, recoltările de probe pentru clinica privată la care era acționar Musta se făceau între orele 8.00 și 10.00, dar dacă avea pacienți la camera de gardă, acolo unde lucra, se ocupa de ei.

„Atunci când eram la recoltări și veneau pacienţi în camera de gardă, plecam de la recoltări chiar dacă era lume şi mă ocupam de acei pacienţi… Eu apreciez că nu mi-am neglijat atribuţiile de serviciu prin prelevare de teste suplimentare pentru Profilaxis şi nici nu am auzit să fi fost nemulţumiri în rândul pacienţilor sau colegilor mei în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor”, a declarat una dintre asistente, la Curtea de Apel Timișoara.

În motivarea de achitare a medicului Virgil Musta, procurorii au explicat că nu au putut dovedi prejudiciul adus spitalului de stat.

„Este real că cele trei asistente, în timp ce se aflau în timpul programului de lucru la unitatea medicală publică la care erau angajate, în perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020, în zilele lucrătoare, au prestat servicii medicale constând în prelevare probe pentru depistare infecție cu virusul SARS Cov-2 și în beneficiul Profilaxis, însă, pentru antrenarea răspunderii penale, pentru existența laturii obiective a infracțiunii de abuz în serviciu, prima instanță și curtea au efectuat o analiză detaliată, din perspectiva exigențelor impuse prin decizia Curții Constituționale nr. 405/2016, concluzionând asupra imposibilității antrenării răspunderii penale”, se mai arată în sentința definitivă a Curții de Apel Timișoara.

Reacția lui Virgil Musta după ce a fost achitat

După decizia de achitare, medicul Virgil Musta, care, în urma scandalului, s-a retras din viața publică, a declarat că s-a considerat în permanență nevinovat.

„Sunt bucuros că justiția a făcut dreptate și, după cum am spus de la început, sunt nevinovat. Nu am făcut nimic pe perioada pandemiei prin care să fac un lucru rău. Dimpotrivă, contractul de care se spunea a fost unul legal prin care am ajutat comunitatea să depășească mai ușor momentele dificile și să se poată face testări la cerere. Din păcate, lucrurile au fost interpretate greșit, probabil au fost niște interese, dar totul este bine când se termină cu bine”, a declarat Musta.

Virgil Musta a subliniat că decizia încheierii unui contract între spital și clinica sa privată a fost luată în contextul în care nu mai existau locuri în care se puteau face recoltări contracost, iar solicitările de testare erau foarte mari.

„Spitalul Victor Babeș era singurul spital care avea posibilitatea să efectueze aceste investigații și, pentru că mai avea capacitate de a face investigații, dar nu avea capacitatea de a cumpăra testele necesare s-a făcut un parteneriat între clinica Profilaxis și spital în care eu nu am avut mare lucru pentru că nu mă ocupam de așa ceva. Doar am venit cu ideea”, a mai declarat Musta, potrivit căruia „spitalul a câștigat o sumă frumoasă de bani din urma acestui contract”, a mai adăugat Virgil Musta pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Poate variola maimuței să se transforme într-o epidemie? Răspunsul medicului Virgil Musta

Medicul Virgil Musta: „Vom trece cu ușurință peste acest val. Nu vor fi atâtea decese”

8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Virgil Musta: Ne pregătim pentru al cincilea val. 25.000 de cazuri pe zi, varianta optimistă

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...