Prima pagină » Actualitate » DOCUMENT. Cum arată formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testarea elevilor. Ce se întâmplă în cazul în care tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare

DOCUMENT. Cum arată formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testarea elevilor. Ce se întâmplă în cazul în care tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare

DOCUMENT. Cum arată formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testarea elevilor. Ce se întâmplă în cazul în care tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au finalizat ordinul comun în care sunt prevăzute măsurile pentru redeschiderea școlilor, în data de 8 februarie. Elevii se vor întoarce luni în sălile de clasă după cele trei scenarii anunțate deja de către autorități, profesorii vor urma să facă triaj pe întreaga durată a activităților școlare, elevii care au împlinit vârsta de 18 ani își vor da consințământul pentru testarea rapidă.

Autoritățile recomandă că formularul tipărit și semnat să fie dus din prima zi la școală, pentru că elevii să poată fi testați la nevoie.

În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19 se recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.

„Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități. Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul”, au transmis reprezentanții Ministerul Sănătății.

În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă…

Posted by Ministerul Sănătăţii – România on Friday, February 5, 2021

Când se aplică protocolul de izolare

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Ce se întâmplă în cazul în care părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare

„În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori”, a mai anunțat MS.

Formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și în cazul cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ.

 

Documentul poate fi descărcat de aici

Măsurile de siguranță sanitară în unitățile de învățământ

Cadrele didactice vor efectua triajul observațional pe întreaga durată a orelor de curs, iar în cazul în care un școlar sau un preșcolar prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2 în timpul orelor, precum febră spre exemplu, se va aplica protocolul de izolare, prevăzut în ordinul celor două Ministere.

Potrivit ordinului, toți elevii vor purta mască de protecție și este recomandat să respecte o distanță de 1 metru. În cazul preșcolarilor, masca nu este obligatorie.

În cazul în care, într-o clasă, apare un caz de infectare cu SARS-CoV-2, orele de curs se suspendă.

Închiderea unei școli sau a unei grădinițe se decide de către conducerea unității de învățământ și DSP.

În cazul în care există acrodul scris al părinților, se pot face teste pentru SARS-CoV-2, la cabinetele școlare. Elevii care au împlinit vârsta de 18 ani își pot sa singuri acordul scris pentru testare de COVID-19.

 

Citește și