Dezvăluiri explozive apărute în presa albaneză! Declarațiile incendiare de vineri făcute de fostul premier ministru Sali Berisha – aflat, în prezent, în arest la domiciliu – au deschis Cutia Pandorei în ceea ce-l privește pe Florian Coldea. Mai exact, fostul premier albanez a dezvăluit un document care ar arata că Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost consilier extern pentru securitate al actualului prim-ministru albanez, Edi Rama, în anul 2023.
Reamintim că Florian Coldea se află în mijlocul unui scandal și în România. Generalul în rezervă Florian Coldea, fost șef al SRI, fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență, în dosarul în care mai sunt suspecți generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă.
Potrivit documentului, citat de Antena 3, Coldea ar fi primit lunar suma de 7.000 de euro pentru serviciile sale. Mai mult, Berisha a lansat acuzații grave, susținând că Florian Coldea și persoane din anturajul său ar avea legături cu cartelul mexican de droguri Sinaloa.
În schimb, cabinetul prim-ministrului Rama a emis o declarație în care nu neagă relația contractuală cu Florian Coldea.
Mai mult, într-o declarație oficială, guvernul albanez a ironizat acuzațiile privind legăturile cu cartelurile de droguri.
„Da, suntem obișnuiți cu aceste emisiuni și nu ne îngrijorează prostiile care leagă rolul de consilier extern al domnului Coldea de telenovela mexicană a canalului politic și media din Tirana care a fost turnat recent în cupa media românească”, a reacționat Rama.
Fostul prim-ministru, cunoscut pentru pozițiile sale vehemente împotriva guvernului actual, a sugerat că relația dintre Rama și Coldea este parte a unui complot mai amplu.
Într-un discurs susținut de la fereastra casei sale, Berisha a acuzat guvernul Rama de colaborare cu cartelul Sinaloa pentru traficul de cocaină către Tirana și ulterior către București și alte orașe europene.
Sali Berisha l-a acuzat pe Rama de legături suspecte cu Coldea și l-a numit „Românul McGonigal”, referindu-se la cazul fostului agent FBI acuzat că a luat bani de la guvernul albanez al lui Rama pentru a face lobby împotriva opoziției.
Printre altele, presa din România a publicat și fotografii cu Coldea și Dorian Ducka, un alt consilier al premierului Rama, relatează mass-media din Albania.
Ducka, fost ministru adjunct al guvernului albanez, a fost menționat și în ancheta FBI în cazul fostului agent Charles McGonigal, condamnat la 2 ani de închisoare pentru că a primit 225.000 de dolari de la un fost angajat al serviciilor de informare albaneze.
Presa albaneză mai relatează că și actualul premier Marcel Ciolacu și-a exprimat îngrijorarea că Florian Coldea, după ce a lucrat în Serviciul Român de Informații, a fost consultant pentru un terț, relatează presa albaneză, care menționează ca prim-ministrul României ar fi promis modificări legislative pentru a preveni situații similare.
În Albania, presa a preluat pe larg aceste acuzații, publicând imagini cu Florian Coldea alături de Dorian Ducka și alți oficiali. Aceste imagini sunt prezentate ca dovezi ale legăturilor strânse dintre Coldea și cercurile de putere din Albania.
Jurnaliștii albanezi au relatat că Florian Coldea, folosindu-și influența, ar fi facilitat Marinei Pandarof accesul într-o rețea internațională de trafic de droguri, aducând cocaină din cartelul Sinaloa în Albania.
Generalii (r) Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, și Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice din SRI, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci sunt cercetați, sub control judiciar, după ce omul de afaceri Cătălin Hideg i-a denunțat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență și spălare de bani, punându-le la dispoziție și înregistrările discuțiilor cu aceștia.
Afaceristul le-ar fi dat sute de mii de euro pentru a-l ajuta să scape de dosarul pe care i l-a făcut Parchetul European.
În denunț, Cătălin Hideg spune că a ajuns să se întâlnească cu Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăil[, ”echipa” prezentată ca fiind salvatoarea sa, prin Dan Tocaci.
CITEȘTE ȘI: