Document FBI: Doi dintre teroriștii din 11 septembrie 2001, tratați ca niște VIP-uri de către funcționari ai Consulatului Arabiei Saudite
Un prim document cu privire la modul în care au acționat teroriștii care au pus la cale atentatele din 11 septembrie 2001 în SUA a fost declasificat parțial de FBI, la cererea președintelul american Joe Biden. Documentul, prezentat în facsimil de GÂNDUL, arată că funcționari și angajați ai Consulatului Arabiei Saudite din SUA i-au sprijinit cu bani, cazare și suport logistic pe doi dintre cei 19 teroriști implicați în atacuri, considerându-i VIP-uri.
Biroul Federal de Investigații (FBI) a declasificat parțial, sâmbătă, un prim document din acheta privind atentatele de la 11 septembrie 2001, în care se arată că doi angajați ai Consulatului Arabiei Saudite în SUA i-au ajutat pe doi dintre teroriștii implicați în cel mai sângeros atac din America, cu bani, cazare și le-au facilitat deplasările, deoarece islamiștii al-Qaeda Nawaf Al-Hazmi și Khalid Al-Midhar nu vorbeau deloc engleza, dar se dădeau studenți.
Deși pe parcursul celor 17 pagini din documentul declasificat de FBI se arată că teroriștii al-Qaeda Nawaf Al-Hazmi și Khalid Al-Midhar au avut sprijinul unor angajați din 2001 ai Consulatului Arabiei Saudite, autoritățile din Riad neagă orice legătură cu atentatele, arată Reuters.com.
Diplomații saudiți spun că noile informații date publicității nu dovedesc în niciun fel implicarea Arabiei Saudite în cel mai negru atac terrorist din istoria SUA.
Cine sunt teroriștii Al-Hazmi și Al-Midhar și cum au ajuns în SUA
Documentul declasificat de FBI se referă la suplimentul de declarație dat în fața anchetatorilor în 2016 de către un suspect despre care americanii spun că i-ar fi ajutat pe doi dintre teroriștii al-Qaeda Nawaf Al-Hazmi și Khalid Al-Midhar, cei care au deturnat zborul 77 al American Airlines pe data de 11 septembrie 2001 și l-au prăbușit intenționat în clădirea unde se află sediul Pentagonului.
Numele martorilor și cele ale suspecților intervievați sunt cenzurate, precum și multe dintre pasajele referitoare la datelor lor personale, relațiile lor și funcțiile pe care le dețineau în 2001.
„(Suspectul intervievat– n.r.) a avut multe contacte în persoană sau la telefon cu indivizi care le-au pus la dispoziție sau sunt suspectați că le-ar fi pus la dispoziție lui Hazmi și Midhar suportul logistic necesar. Acești indivizi sunt Omar Al Bayoumi, Fahad Al Thumairy, Mohammed Muhanna, precum și alți suspecți din anchetele FBI”, se arată în document.
Sursa FBI a dat detalii cu privire „statutul ridicat” pe care Omar Al Bayoumi l-ar fi avut în cadrul Consulatului Arabiei Saudite în SUA.
„(Suspectul intervievat – n.r.) l-a descries pe Bayoumi drept un cetățean saudit care era tratat cu mare respect în cadrul Consulatului Arabiei Saudite, al cărui personal îl trata ca pe o persoană cu statut ridicat atunci când acesta (Bayoumi – n.r.) intra în clădire. Statutul lui Bayoumi era mai ridicat decât al multor persoane care lucrau în Consulat”, se arată în documentul declasificat.
Teroriștii, considerați VIP-uri de către angajații Consulatului Arabiei Saudite
Sursa FBI a lucrat la Consulat și avea drept sarcini să-i ajute pe studenții saudiți care studiau în SUA cu traduceri, chestiuni administrative și distribuirea de cărți despre Islam. Anchatatorii FBI notează că teroriștii Hazmi și Midhar le-au spus tuturor martorilor – care ulterior au fost audiați în anchetă – că ei au venit în SUA ca studenți.
Sursa intervievată a descries întâlnirea cu Hazmi și Midhar ca nefiind una planificată, având loc „întâmplător”.
Tot „întâmplătoare” a fost și întâlnirea teroriștilor cu Eyad Alrababah, cel care i-a sprijinit cât timp au stat în orășelul Falls Church din Virginia.
Datele din anchetă au relevat că și Fahad Al Thumairy a lucrat la Consulatul Arabiei Saudite din SUA, la Biroul Administrativ. Thumairy i-ar fi ajutat pe cei doi teroriști să ajungă în Los Angeles, descriindu-i ca pe „două persoane extrem de importante”.
„După ce s-au întâlnit la Consulatul Arabiei Saudite în ianuarie 2000, Bayouni, alături de Bin Don, s-au deplasat cu autoturismul la restaurantul Mediterranean Gourmet, unde i-au întâlnit pe (teroriștii – n.r.) Hazmi și Midhar. (Suspectul intervievat – n.r.) a spus că i-a ajutat pe Hazmi și Midhar deoarece este un bun musulman, iar a-i ajuta pe studenții nou-sosiți în oraș este o tradiție musulmană”, se arată în raport.
Teroriștii au luat legătura cu apropiați au familiei Bin Laden din SUA
FBI subliniază că Hazmi și Midhar nu vorbeau deloc engleza, astfel că aveau nevoie de ajutor de fiecare dată când se deplasau în orașele din SUA.
Anchetatorii spun că Bayoumi, angajat la Consulatul Arabiei Saudite, i-a sprijinit pe teroriști ca translator, i-a ajutat să călătorească, le-a asigurat cazarea și le-a dat bani.
De asemena, Bayoumi era prieten cu Osama Bassnan, un apropiat al familiei lui Osama bin Laden, precum și o cunoștință apropiată a lui Omar Abdel Rahman – poreclit „Șeicul Orb” -, condamnat pentru atentatul de la World Trade Center din 1993.
Bassnan îl susținea deschis pe Osama bin Laden, despre care spunea că este un lider proeminent și că acesta „va schimba lumea în beneficiul Islamului.
Pe data de 11 septembrie 2001 a avut loc cel mai grav atac terorist din istoria SUA, în urma căruia au murit 2.977 de oameni (2.996 victime din 90 de țări, inclusiv cinci români, plus 19 teroriști sinucigași) și peste 6.000 de răniți.
Printre cei decedați s-au numărat 246 de pasageri din cele patru avioane, 2.603 de morți în New York (în clădiri și la sol), 125 la Pentagon, dar și 343 de pompieri, 72 de polițiști și 55 de militari. Alte 24 de persoane sunt încă date dispărute.
Cronologia atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001
În acea zi neagră pentru omenire, 11 septembrie 2001, două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center.
Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei. Se presupune că țintă finală a acesteia ar fi fost fie clădirea Capitoliului sau chiar Casa Albă.
- La ora locală 08.45 (15.45, ora României – n.r.), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (cu 110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.
- Câteva minute mai târziu, la ora 09.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.
- Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines 77 peste Pentagon, la ora 09:37 AM.
- Apoi, turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 09:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.
- Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbușit pe un câmp de lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii, în încercarea de a prelua controlul aeronavei.
- Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute.