Prima pagină » Actualitate » DOCUMENT. Părinții cu copii mici, încurajați să revină la muncă. Ce stimulente vor primi de la Guvern

DOCUMENT. Părinții cu copii mici, încurajați să revină la muncă. Ce stimulente vor primi de la Guvern

DOCUMENT. Părinții cu copii mici, încurajați să revină la muncă. Ce stimulente vor primi de la Guvern
DOCUMENT. Părinții cu copii mici, încurajați să revină la muncă. Ce stimulente vor primi de la Guvern

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri ordonanţa care îi încurajează pe părinţii cu copii mici să se întoarcă la serviciu. Astfel, părintele aflat în concediu pentru creşterea copilului, care alege să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea vârstei de șase luni de către copil, va încasa un stimulent în valoare 1.500 lei.

Părintele va primi această sumă până în momentul în care copilul va împlini vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Raluca Turcan: „O măsură care scade riscul deprofesionalizării”

La finalul ședinței de Guvern, ministrul Muncii a explicat de ce era nevoie de o asemenea măsură.

„Acesta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creşterea veniturilor părinţilor, scade riscul deprofesionalizării şi asigură o forţă de muncă necesară în momentul de faţă la nivelul angajatorului. Practic, noile prevederi incluse în acest proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinţii aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi”, a precizat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, ministrul Muncii afirmă că de stimulentul pentru revenirea mai devreme la muncă ar urma să beneficieze aproape 20.000 de persoane. „În momentul de faţă există aproximativ 158.000 de persoane beneficiare de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Noi estimăm că de acest stimulent vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane. În aceste condiţii, impactul pentru bugetul statului ar fi unul pozitiv cu 100 de milioane de lei pe an. În acelaşi timp, am ales acest plafon de 1500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului dacă aleg să se întoarcă la muncă şi în acelaşi timp Ministerul Muncii pregăteşte un alt proiect de lege prin care dorim să legalizăm activităţile casnice, să la facilităm astfel încât să existe o relaţie contractuală mult mai simplă între două persoane fizice care aleg să desfăşoare împreună activităţi casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului”, a precizat Raluca Turcan.

Cine are dreptul stimulentul de 1.500 lunar

  • 1.500 de lei lunar pentru părintele care, în perioada în care e îndreptăţit să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului, obţine venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de şase luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități
  • Părintele care întruneşte condiţia menţionată anterior va încasa stimulent de inserţie în valoare de 1.500 de lei lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi;

Stimulentul de 650 de lei lunar

  • Părintele care obține venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
  • Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obţin venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități
  •  Stimulentul de inserție acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazulcopilului cu dizabilități nu se cumulează cu indemnizația prevăzută
  •  În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunarăşi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
  •  Cuantumul stimulentului de inserţie se majorează prin hotărâre a Guvernului.

Când se suspendă plata indemnizației

  • Plata indemnizației pentru creșterea copilului se suspendă și în situația în care:
    agenţia teritorială constată că pe baza documentelor transmise s-a stabilit un cuantum eronat al dreptului;
  • în urma controlului efectuat de inspectorii sociali sau de reprezentanţi ai Curţii de Conturi a României s-au constatat date eronate cu privire la îndeplinirea condițiilor de acordare a drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.”

Invitată la emisiunea GÂNDUL LIVE, ministrul Raluca Turcan, a explicat că datorită măsurilor eficiente luate anul trecut în contextul epidemiei Covid-19, rata șomajului s-a păstrat sub 4%. Ministrul Turcan a mai precizat că va pregătiti măsuri active în continuare pentru a reveni rata șomajului.

O serie de măsuri și stimulente au fost pregătite în acest sens. Guvernul internționează să vină cu un set de măsuri ca unele persoane să fie stimulate să între în câmpul muncii”, a mai spus ministrul Turcan la Gândul LIVE.

Autor

Citește și