Prima pagină » Actualitate » DOCUMENT | Proiect de lege: Bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război. Cum este definită aceasta

DOCUMENT | Proiect de lege: Bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război. Cum este definită aceasta

DOCUMENT | Proiect de lege: Bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război. Cum este definită aceasta

Guvernul României pregătește un proiect de lege care să constituie baza legală pentru instaurarea unei „situații de criză” în țară.

Propunerea vine în contextul conflictului în desfășurare în Ucraina, iar una dintre prevederile proiectului este că rezerva militară generală în caz de război va fi formată din bărbații între 18 și 60 de ani.

Voluntarii fără stagiu militar satisfăcut vor trebui să treacă mai întâi printr-un instructaj. Potrivit draftului de act normativ, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării.

Potrivit draftului de act normativ, situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

De asemenea, se prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”, se arată în motivarea proiectului.

De asemenea, proiectul mai prevede că „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Vasile Dîncu: Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că, după ce starea de alertă legată de pandemia de COVID va înceta, Guvernul va trebui să adapteze legislația în funcție de situația actuală de securitate, informează Europa FM.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare. Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

Proiectul de lege al Guvernului poate fi consultat AICI.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și