Dosarul în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) instrumentează modul în care au fost devalizate conturile companiei offshore Paxum Inc de la OTP Bank ar putea aduce surprize pentru cei implicați în afacerea estimată la de câteva milioane de dolari.
În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că liderul grupului infracțional a fost basarabeanca Raisa Ladin, soacra actriței Dalida din serialul Las Fierbinți, ajutată de cei doi fii ai ei, avocați și executori judecătorești, relatează publicația NewsOnline.ro.
Conform sursei citate, compania offshore Paxum Inc, înregistrată în Belize, a fost vizată în România de un dosar penal instrumentat de Parchetul General pentru evaziune fiscală în industria videochat-ului. Totuși, procurorii au clasat acest dosar.
În dosarul în care DIICOT a cerut arestarea preventivă a Raisei Ladin, aflată acum în arest la domiciliu, procurorii au pus sub acuzare și angajați ai OTP Bank pentru că ar fi făcut plăți din conturile Paxum Inc de la OTP Bank către conturile indicate de membrii „rețelei” condusă de Raisa Ladin.
Într-un răspuns trimis NewsOnline.ro, DIICOT a confirmat că doi angajați ai OTP Bank au calitatea de inculpat. Totuși, procurorii nu au putut da detalii în acestă etapă a a anchetei.
O încheiere a Curții de Apel București din 18 mai, pronunțată în acest dosar și obținută de NewsOnline.ro, arată că OTP Bank a făcut un denunț la DIICOT referitor la „cazul Paxum”. Un răspuns oficial al băncii este în așteptare.
În ceea ce privește ancheta DIICOT, procurorii au descoperit că rețeaua condusă de Raisa Ladin a devalizat conturile Paxum Inc folosind acte false.
Conform sursei citate, Raisa Ladin s-a prezentat la începutul lunii iunie în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde s-a judecat contestația ei împotriva prelungirii arestului la domiciliu.
În fața instanței supreme, Raisa Ladin a făcut declarații spectaculoase, sugerând că acest caz ”Paxum – OTP” ascunde încă multe secrete.
„Eu am recunoscut ce am făcut. Am luat și eu o parte. Nu eu sunt principala beneficiară a banilor”, le-a spus Raisa Ladin magistraților care într-un final au admis parțial contestația ei, relatează NewsOnline.ro, care a fost prezent la dezbateri.
„În acest sens, funcționarii OTP Bank, printre care și ####### ##### #####, administrator de cont în cadrul OTP Bank România-Sucursala Buzești, respectiv ######## – ######## ###### – ########, director sucursală, au acordat eficiență economică și juridică unor documente contradictorii, cum ar fi contractul de mandat cu titlu oneros din 10.10.2015 în condițiile în care ##### ##### le-a pus la dispoziție procuri apostilate datate ulterior (2017, 2019, unele false, altele autentice dar nevalabile, ca urmare a depășirii perioadei de valabilitate) în care se arăta că mandatul este gratuit, acesta fiind numai un exemplu de situație în care aveau obligaţia de a refuza plățile, așa cum LIBRA BANK a procedat într-o situație identică, context în care a solicitat în conformitate cu dispozițiile Legii și Regulamentului BNR nr 2/2019 furnizarea de documente justificative/informații suplimentare, în baza cărora au refuzat plata, deși nu avea ”tabloul” complet al multiplelor tranzacții ordonate de ##### ##### într-o perioadă scurtă de timp”, se arată în încheierea Curții de Apel București din 18 mai, obținută de NewsOnline.ro.