Două cazuri neobișnuite au ridicat semnale de alarmă la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Doi pacienți au ajuns la unitatea medicală în stare gravă, cu deshidratare severă, cu un nivel ridicat al sodiului în sânge, deși nu au ieșit afară și nu au stat în soare. Este vorba despre persoane imobilizate la pat din cauza bolilor de care suferă și care nu se pot îngriji singure. Astfel, nefiind supravegheate de către membrii familiei, nu au reușit să se hidrateze corespunzător, deși temperaturile caniculare sunt resimțite și în interiorul locuințelor.
Medicii spun că cele mai vulnerabile categorii în astfel de circumstanțe sunt persoanele vârstnice, cele imobilizate la pat, dar și copiii mici.
„Avem un astfel de bărbat, de 79 de ani, internat, sperăm că va fi externat zilele următoare. Din păcate, nu are suport familial sau social, iar problemele sale psihiatrice îl împiedică să conștientizeze și să se poată ocupa singur de nevoile lui de bază”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.
Bărbatul a ajuns la spital din cauza unui sindrom confuzional, fiind cunoscut cu antecedente psihiatrice, iar medicii au descoperit, la un consult suplimentar, faptul că suferă de hipernatremie severă, deoarece avea o creștere semnificativă a valorii sodiului în sânge. A fost internat, momentan starea sa este stabilă, a fost corectat dezechilibrul existent, dar se află în continuare sub supraveghere medicală.
Un alt caz de deshidratare severă a fost al unei femei de 50 de ani, imobilizată la pat din cauza unei probleme neurologice, care a ajuns la spital din cauza unui traumatism cranio-cerebral minor. În urma investigațiilor, femeia a fost diagnosticată cu hipernatremie severă și a avut nevoie de perfuzii și tratament intravenos.
„Tragem un semnal de alarmă legat tocmai de aceste categorii de pacienții care au nevoie de supraveghere, nu neapărat medicală, ci din partea membrilor familiei, a personalului de îngrijire dacă se află într-un centru social. Fiind un sezon cald, nevoia de lichide și de hidratare este mai mare, iar expunerea lor la căldura excesivă sau lipsa suplimentării hidratării duce la aceste accidente nefericite“, a completat conf. dr. Ionuț Nistor.