Doi colaboratori ai lui Alexei Navalnîi, vizați de un dosar penal după ce au organizat o strângere de fonduri
Trimiterea lui Alexei Navalnîi în spatele gratiilor, pentru doi ani și jumătate – pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, într-un dosar de delapidare despre care acesta spune că a fost ”fabricat” – pare nu fi liniștit ”apele”, așa cum s-ar fi dorit în spatele zidurilor impresionante ale Kremlinului.
Vehementul opozant al lui Vladimir Putin a fost arestat în luna februarie, după ce revenise din Germania, acolo unde fusese internat în urma otrăvirii cu neurotoxina Noviciok, iar scenariul se desfășoară, cel puțin deocamdată, în parametri doriți de autorități.
De la bun început, Alexei Navalnîi a îndreptat un deget acuzator înspre Vladimir Putin, după ce medicii au reușit să îi salveze viața, transmițând că ”Țarul” nu a fost străin de tentativa de asasinat, însă Kremlinul a răspuns printr-un ”Nu” hotărât și a acționat în consecință.
Disidenții sunt acuzați, în general, de extremism sau combinații financiare ilegale
În ceea ce privește o astfel de reacție, nu este nimic nou. Pornind de la ”no comment”, trecând prin negarea vehementă a oricărei acuzații și culminând cu contraatacurile prin care chiar disidenții sunt acuzați, în general, de extremism sau combinații financiare ilegale, autoritățile mizează pe o carte care s-a dovedit, de-a lungul timpului, câștigătoare.
Suplimentar, există instituțiile de forță care execută ordinele, fără crâcnire, iar intervenția acestora se concretizează prin lacăte puse pe ușile organizațiilor incomode sau dosare penale – deschise pentru diferite ”infracțiuni” – apărute exact la momentul potrivit.
Cum Navalnîi s-a bucurat și de bucură de o susținere incontestabilă în Federația Rusă, fiind cel mai puternic opozant al ”Țarului”, autoritățile de la Moscova au ”plusat” la capitolul ”aliați ai disidentului incomod”, chiar dacă unii dintre aceștia se află în exil.
Investigații legate de afacerile și conturile bancare ale elitelor din Federația Rusă
Mâna Moscovei este, însă lungă, iar până la ”blocarea” fizică se bifează succesul primei etape – dosarul penal. Într-o astfel de situație se află doi colaboratori ai lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov și Ivan Zhdanov.
Volkov – în vârstă de 40 de ani – s-a ocupat de rețeaua de birouri regionale (desființate acum) ale lui Navalny. Zhdanov, în vârstă de 32 de ani, a condus Fundația Anticorupție (FBK), cea care publica investigații legate de afacerile și conturile bancare ale elitelor din Federația Rusă.
Organizațiile au fost etichetate drept „extremiste” de autorități, în luna iunie, pentru că – au transmis anchetatorii – ar fi planificat o revoltă cu sprijin din partea Occidentului.
”Știind că aceste organizații au fost recunoscute ca extremiste, Volkov și Zhdanov au anunțat continuarea activităților lor ilegale și au organizat o strângere de fonduri”, au declarat anchetatorii într-un comunicat.
Atât Volkov, cât și Zhdanov locuiesc acum în afara Rusiei, dar sunt căutați de Moscova pentru alte acuzații penale. Zhdanov a descris cazul împotriva lui ca fiind ”o prostie” – într-o postare de pe Instagram – și a spus că a pierdut numărul dosarelor pe care i le-au deschis autoritățile din Rusia.