Prima pagină » Actualitate » Doi copii, 10 femei şi 11 vârstnici, pe lista ostaticilor care vor fi eliberaţi de HAMAS

Doi copii, 10 femei şi 11 vârstnici, pe lista ostaticilor care vor fi eliberaţi de HAMAS

Doi copii, 10 femei şi 11 vârstnici, pe lista ostaticilor care vor fi eliberaţi de HAMAS

Doi copii, 10 femei, 11 vârstnici şi încă 11 bărbaţi ce au mai puţin de 50 de ani apar pe lista transmisă Israelului de către gruparea islamistă palestiniană Hamas cu numele celor 34 de ostatici pe care ar urma să-i elibereze într-o primă fază a unui acord de încetare a focului.

Potrivit agenției EFE, „aceasta este lista predată de către Hamas”. Nu este clar, totuși, dacă toţi aceşti ostatici sunt în viaţă.

Totul este o diversiune?

Hamas nu a confirmat oficial veridicitatea listei, iar guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat, duminică seară, că ar fi primit vreo listă. Însă, Hamas a filtrat documentul complet către ziarul saudit Al Sharq, care include cele 34 de nume şi vârstele ostaticilor.

„Există temerea că Hamas va folosi posibilul acord pentru a preda în esenţă cadavrele unor ostatici. Israelul vrea să evite acest lucru şi să acorde prioritate în prima fază (eliberării) ostaticilor în viaţă’”, au declarat aceleaşi surse pentru EFE.

Potrivit presei saudite, Hamas va avea nevoie de o săptămână pentru a confirma în ce stare se află aceşti ostatici şi unde anume, deoarece unii dintre ei sunt în mâinile altor grupări armate din Fâşia Gaza, cum ar fi Jihadul Islamic.

„Lista ostaticilor publicată în mass-media nu a fost transferată Israelului de către Hamas, dar a fost transferată iniţial din Israel către intermediari încă din iulie 2024”, a transmis, luni, biroul prim-ministrului Netanyahu, care a clarificat că încă aşteaptă confirmarea situaţia ostaticilor din partea Hamas.

Emoții printre rudele ostaticilor din Gaza

La rândul lor, familiile ostaticilor au declarat într-un comunicat comun că sunt „profund emoţionate şi tulburate de lista publicată în această dimineaţă”.

„A sosit momentul să ajungem la un acord cuprinzător care să permită întoarcerea tuturor ostaticilor: mai mult de jumătate sunt încă în viaţă şi au nevoie de reabilitare, în timp ce cei ucişi trebuie returnaţi pentru înmormântare.

Nu mai avem timp de pierdut. Un acord de încetare a focului pentru ostatici trebuie să fie încheiat acum!”, au cerut ei.

Pe listă apare întreaga familie israeliano-argentiniană Bibas, Shiri Silberman Bibas – de origine argentiniană -, soţul ei, Yarden Bibas, şi copiii lor, Ariel şi Kfir Bibas, care au împlinit 5 ani şi, respectiv, 1 an în captivitate. Kfir, care a fost răpit din kibutzul Nir Oz pe când avea doar nouă luni, urmează să împlinească doi ani pe 18 ianuarie.

În noiembrie 2023, Jihadul Islamic a susţinut că Shiri şi cei doi copii au murit într-un atac israelian, dar armata israeliană nu a putut confirma niciodată aceste informaţii, deşi cei doi copii sunt singurii minori care nu au fost eliberaţi în timpul acordului de încetare a focului încheiat chiar în acea lună, fapt ce a ridicat semne de întrebare.

Negocierile pentru pace, reluate la Doha

Delegaţii din Israel şi Hamas au reluat negocierile în Qatar în acest weekend, iar şeful Mossadului, David Barnea – care conduce echipa israeliană de negociere -, urmează să se deplaseze luni la Doha pentru a continua dialogul.

În aproape 15 luni de război, cele două tabere au căzut de acord doar asupra unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie 2023, în timpul căruia 105 ostatici au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni.

Din cei 251 de ostatici pe care Hamas i-a luat în captivitate la 7 octombrie 2023, 96 se află în continuare în Fâşia Gaza – 34 dintre ei au fost confirmaţi morţi -; în timp ce 117 au scăpat cu viaţă – dintre care doar opt în urma unor operaţiuni militare – şi 38 de cadavre au fost recuperate din enclavă de trupele israeliene.

CITEȘTE ȘI:

Război în Orientul Mijlociu, ziua 457. Negocierile pentru eliberarea ostaticilor din GAZA, reluate în Qatar

Cum au evoluat conflictele din ORIENTUL MIJLOCIU în 2024. Starea de RĂZBOI se accentuează în regiune

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele