Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia, ARESTAȚI și acuzați că au vrut să vândă drepturile brandurilor către Carlsberg
Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia au fost arestati sub acuzația de tentativă de a vinde drepturile asupra brandurilor sale catre producatorul danez de bere Carlsberg.
Un al treilea director executiv al fabricii de bere Baltika a reușit să fugă din Rusia, iar polițiști și agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au efectuat mai mult de o duzină de percheziții la birourile afiliate Baltika din Sankt Petersburg, a transmis, joi, site-ul de știri Fontanka, preluat de The Moscow Times.
Cei doi directori de la Baltika au fost acuzați și de ”abuz de încredere și fraudă pe scară largă”.
Ulterior, agenția de știri de stat TASS i-a identificat pe directorii reținuți ca fiind președintele Baltika, Denis Sherstennikov, și vicepreședintele Anton Rogachevsky. Prima ședință de judecată este programată vineri, 17 noiembrie 2023.
Cu sediul central în Sankt Petersburg, Baltika este a doua cea mai mare companie de bere din Federația Rusă și operează opt fabrici în Rusia. Veniturile companiei, în anul 2022, au crescut la 100,7 miliarde de ruble de la 82,58 miliarde de ruble în anul 2021. Profitul net a crescut de 1,9 ori, la 9,952 miliarde de ruble, potrivit situațiilor financiare depuse din registrul companiilor rusești. În anul 2022, Baltika a produs 197,42 milioane decalitri de bere, cu 4,7% mai puțin decât în anul 2021.
Investigația se concentrează pe închirierea de 40 de ani de către Baltika a mărcii sale – Zatecky Gus
Investigația se concentrează pe închirierea de 40 de ani de către Baltika a mărcii sale – Zatecky Gus – ”către entități afiliate Carlsberg”.
Autoritățile ruse estimează daunele la 100 de milioane de ruble (n.red. – 1,1 milioane de dolari), cifra estimată a fi modificată pe măsură ce ancheta continuă.
Carlsberg, unicul acționar al Baltika, este una dintre sutele de afaceri occidentale care au părăsit țara de la invazia Ucrainei de către Moscova din februarie 2022, multe dintre ele beneficiind de reduceri mari sau anulând în totalitate active.
Producătorul danez Carlsberg anunțase, în luna iunie a acestui an, că a fost găsit un cumpărător pentru Baltika, dar un decret semnat luna următoare de președintele Vladimir Putin spunea că statul rus preia afacerea.
”Baltika, filiala rusă a companiei daneze Carlsberg, a mers la vechiul prieten al lui Putin, Taimuraz Bolloyev”
Potrivit unei legi adoptate de la invadarea Ucrainei de către Rusia, companiile străine care doresc să părăsească piața rusă trebuie să-și vândă activele pentru jumătate din valoarea lor și, de asemenea, să plătească o zecime din veniturile din vânzare către stat.
Dar procesul devine din ce în ce mai dur și orice înțelegere poate fi blocată de autoritățile ruse.
„Decretul de naționalizare al lui Vladimir Putin a permis ca statul să își însuşească activele companiilor străine ca răspuns la măsurile similare luate de ţările occidentale.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care activele rusești ale Danone (al doilea mare producător de lactate din țară) și Baltika (filiala rusă a lui Carlsberg și al doilea producător de bere din Rusia) au trecut în «conducerea temporară» a Agenției Federale de Administrare a Proprietății”, a notat Alezandra Prokopenko într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace. (alte detalii AICI)
„În timpul unei întâlniri din luna ianuarie, între Putin și procurorul general, s-a menționat ca în curs de desfășurare revenirea controlului statului asupra întreprinderilor strategice. Până în vară, o listă lungă de bunuri fusese deja rechiziționată, inclusiv cele deținute anterior de oameni loiali Kremlinului. Primii candidați pentru naționalizare și redistribuirea ulterioară către noii proprietari au fost activele rusești ale companiilor din țările declarate «neprietenoase» de către Kremlin”, mai scrie Alexandra Prokopenko”
Cercetătoarea Alexandra Prokopenko
Foto – Profimedia Images
Citește și: