Deputatul PNL Cosmin Șandru și directorul general al Societății de Transport Timișoara, Nicolae Bitea, sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru dare de mită, după ce i-ar fi promis unui parlamentar AUR că apropiați ai acestuia vor fi numiți în posturi de conducere din instituții publice dacă în ziua moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu va lipsi de la vot.
UPDATE: După ce DNA l-a pus sub acuzare pentru corupție, deputatul PNL de Timiş, Cosmin Şandru, a anunţat că se autosuspendă din partid.
„Începând cu data de astăzi, 14 octombrie, mă autosuspend din PNL până la finalizarea anchetei. Având în vedere că este o anchetă în curs, nu voi face nicio declaraţie pe marginea acesteia, până la finalizare”, a transmis Cosmin Șandru, printr-un comunicat.
Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de AUR la Direcția Națională Anticorupție, după ce pe 1 octombrie au încercat să îl convingă pe deputatul Ciprian-Titi Stoica să lipsească de la votul moţiunii de cenzură din 5 octombrie.
„La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice. Pentru a beneficia de această «favoare», persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.”, a anunțat DNA.
Cosmin Șandru și Nicolae-Florin Bitea au fost la DNA și li s-a adus la cunoștință că sunt urmăriți penal pentru dare de mită.
Copreşedintele AUR George Simion a publicat, pe 4 octombrie, pe contul său de YouTube, o înregistrare audio în care susţine că deputatul PNL Cosmin Şandru ar încerca să-l convingă pe deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica să lipsească de la votul moţiunii de cenzură.
Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a picat, după ce moțiunea de cenzură a PSD a fost votată de 281 de parlamentari, cu 47 de voturi mai mult decât era necesar pentru a fi adoptată. Moțiunea a fost votată de parlamentarii PSD, USR PLUS și AUR.