Doi schiori au decedat, după ce au fost surprinși de o avalanșă, în Munții Făgăraș. Avertizările ANM
Doi schiori, care au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă în Munții Făgăraș, au decedat, au anunțat reprezentanții Salvamont.
Serviciul Public Salvamont Sibiu a anunțat, sâmbătă seara, că a intervenit pentru căutarea a doi schiori, despre care se credea că au fost prinși de o avalanșă, în zona Cabanei Bârcaciu – aflată la o altitidine de 1.550 metri – cu patru echipe, care include 16 persoane.
Cei doi schiori au fost găsiţi ulterior de colegii lor şi li s-au efectuat manevre de resuscitare, dar acestea nu au avut, din păcate, rezultatul așteptat.
„Din păcate o noua tragedie…”, au scris colegii de la Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont.
Aceștia avertizaseră anterior că există un risc însemnat de producere a avalanșelor, acesta fiind mare, în Munții Făgăraș, conform buletinului nivometeorologic, transmis de Administrația Națională de Meteorologie.
Risc mare de avalanșe în Carpații Meridionali
Astfel, potrivit ANM, între 5 martie, ora 20:00, și 7 martie, ora 20:00, sunt estimate ninsori moderate, cu un strat nou, consistent, de zăpadă și risc mare de avalanșe în Carpații Meridionali.
În Munții Făgăraș, la peste 1800 m, stratul de zăpadă ușoară, pulver, de la suprafață a crescut, fiind pe alocuri consistent. Peste acest strat se va mai depune zăpadă și în următoarele zile, astfel încât stratul instabil de la suprafață, va depăși pe alocuri 50-60 de cm. Acest strat va fi mai însemnat în zonele adăpostite, unde zăpada a fost depusă de vânt.
În zonele de creastă, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică, sunt formate plăci recente de vânt, iar pe văi, troiene însemnate. În profunzime, stratul vechi este în general îngheţat și compact. Riscul declanșării avalanșelor va fi mare (4), existând pericolul declanșării spontane de avalanșe datorită grosimii stratului ușor și instabil de la suprafață, cât și la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat.
Sub 1800 m altitudine, stratul instabil de la suprafață a crescut de asemenea și va mai crește în următoarele două zile. Acesta poate fi dislocat în condiții de supraîncărcări, dar izolat se pot declanșa și avalanșe spontane, mai ales în anumite zone adăpostite unde se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă. Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat (3), potrivit ANM.