DOLIU în lumea teatrului. A MURIT actorul Andrei Ionescu, cel care i-a fost soț actriței Ileana Stana Ionescu
Actorul Andrei Ionescu a murit la vârsta de 97 de ani, a anunțat azi, 27 noiembrie, Teatrul Național București, într-un emoționant mesaj de „adio” pe social-media. Artistul și-a dedicat întreaga viață scenei, unde a cunoscut-o pe femeia ce avea să-i fie suflet pereche, regretata actriță Ileana Stana Ionescu.
Teatrul Național București a anunțat, azi 27 noiembrie, trecerea în neființă a unuia dintre cei mai mari actori ai scenei românești, Andrei Ionescu, care s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani.
„Alături de doamna Ileana Stana Ionescu a format un cuplu-model, admirat şi iubit de-a lungul timpului. Suntem alături de familia îndoliată şi transmitem sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost alături”, este mesajul TNB.
Andrei Ionescu s-a născut în 17 decembrie 1927 la Ploieşti, s-a stins din viaţă în ziua de 26 noiembrie 2024, la Bucureşti. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, an ce i-a marcat și debutul pe scena Teatrului de Stat din Reşiţa.
În perioada 1959 – 1966 a dat viață diferitor personaje pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ (peste 20 de personaje). Joacă şi pe scena Teatrului Dramatic Bacovia din Bacău, unde i se încredinţează alte 12 roluri.
La Teatrul Naţional din Bucureşti vine în 1971 şi nu mai părăseşte scena până la vârsta pensionării. A jucat în spectacole de mare succes, alături de unii dinte cei mai mari actori, şi sub bagheta unor regizori de renume, în piese precum: „Danton” de Camil Petrescu, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Oameni şi şoareci” de J. Steinbeck, „Peripeţiile bravului soldat Sweik” de J. Hasek, „Richard al III-lea” de W. Shakespeare, „Infernalul mecanism” de Cocteau, „Caligula” de Albert Camus, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Vassa Jeleznova” de Gorki, ultimul rol fiind în „Numele tandafirului” de Umbeto Eco, pe care l-a interpretat din 1998 până în 2001.
Citește și: