Există un domeniu în România în care salariile sunt mai mari decât în IT. Salariul mediu în această industrie ajunge la 11.000 de lei.
Datele INS relevă că veniturile au început să țină pasul cu scumpirile, pentru că inflația a început să scadă. Pe de altă parte, prețurile ar mai putea să crească, pe fondul unor măsuri fiscale, anunțate recent de guvern.
Salariul mediu net la nivel național a ajuns în septembrie la 4.593 de lei și este mai mare cu 14,7% față de 2022, potrivit INS.
Angajații care lucrează în domeniul tehnologiei câștigă printre cele mai mari salarii, cu peste 10.000 de lei pe lună. Cei care lucrează în domeniul extracției cărbunelui sau în prelucrarea țițeiului primesc însă în mână, în medie, peste 11.000 de lei.
Mai mult de 8.800 de lei net pe lună iau angajații din domeniul transportului aerian. Cele mai mici venituri sunt încasate de personalul din hoteluri și restaurante, cu puțin peste 2.000 de lei.
În sistemul bugetar creșteri au fost în învățământ, sănătate și asistență socială sau în administrația publică.
Economiștii estimează că salariile vor crește în perioada următoare.
„Salariile au avut o creștere bună până acum. Dacă comparăm cu inflația, vedem că sunt aproape 7 puncte de creștere reală a salariilor, această creștere reală a salariilor va continua și anul viitor. Eu cred că vom avea și anul viitor salariile care cresc într-o cifră exprimată în 2 cifre, cu peste 10%, de asemenea vă fi creștere reală substanțială și anul viitor a salariilor, lucru care va încuraja consumul. La începutul anului viitor vom avea o creștere de prețuri cauzată de politica fiscală, și anume de majorările de taxe, avem majorări de accize și de TVA care fac parte din coșul de consum”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA Romania.