Donald Trump, prima vizită în străinătate, după câștigarea alegerilor. Noul președinte SUA, la ceremoniile pentru redeschiderea catedralei NOTRE-DAME
Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a anunţat, luni, că va fi prezent, sâmbătă, la Paris pentru a participa la ceremoniile organizate pentru redeschiderea catedralei Notre-Dame, devastată de un incendiu în urmă cu cinci ani şi jumătate. Aceasta va fi prima călătorie în străinătate a lui Donald Trump de la câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA.
Construirea Catedralei Notre-Dame a durat aproape 200 de ani, fiind începută în timpul domniei Regelui Ludovic al VII-lea. În seara zilei de 15 aprilie 2019, în doar câteva ore, a fost mistuită de flăcări. În 2024, Notre-Dame revine mai puternică, mai iubită și mai așteptată ca niciodată.
„Preşedintele Emmanuel Macron a făcut o treabă extraordinară pentru a readuce Notre-Dame la gloria sa de odinioară, şi nu numai. Aceasta va fi o zi foarte specială pentru toată lumea!”, a scris Donald Trump în social media.
Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată în aprilie 2019 de un incendiu. Numeroase personalităţi franceze şi străine – dar nu şi Papa Francisc, care urmează să sosească la Ajaccio, în Corsica, pe 15 decembrie – au fost invitate la ceremoniile de redeschidere a catedralei pentru cult, programate pentru weekendul 7 şi 8 decembrie. Reales în funcţie la alegerile din noiembrie, Trump va fi învestit oficial la 20 ianuarie 2025, potrivit Reuters.
Notre-Dame de Paris, 2019-2024. Povestea catedralei inimilor francezilor continuă
Catedrala Notre-Dame de Paris, monument înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a fost construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea în “inima Parisului”, reprezentând un adevărat “simbol al păcii” şi cuprinzând în ea „toată istoria şi cultura Franţei.”
Catedrala Notre-Dame din Paris (n.r. – în română Catedrala „Doamna Noastră”, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. După ce, în 2019, catedrala a fost devastată de un incendiu de proporții, pe 8 decembrie 2024, își va redeschide porțile. Echipele Notre-Dame se așteaptă la un aflux de 15 milioane de turiști pe an, după mult așteptata deschidere.
Pentru asta, va trebui făcută din timp o rezervare, ținând cont că se preconizează un aflux uriaș de vizitatori care abia așteaptă să o redescopere și să o viziteze în liniște, recuperând tot timpul pierdut.
Restaurarea catedralei este supravegheată de arhitectul francez Philippe Villeneuve, care s-a angajat să reconstruiască edificiul exact așa cum era, referindu-se inclusiv la faimosul acoperiș. Lucrările de reamenajare a suprafeței din jurul catedralei și a spațiilor verzi se preconizează a fi finalizate până în 2027.
Notre-Dame de Paris renaște din propria cenușă
În urmă cu cinci ani, lumea întreagă a fost șocată de imaginile incendiului care a devastat catedrala Notre-Dame. Peste 400 de pompieri au fost nevoiți atunci, timp de 14 ore, să domolească infernul care a pus la pământ acoperișul și a prăbușit vârful catedralei vechi de opt secole.
Imaginile impresionante ale turlei în formă de săgeată prăbuşite în incendiul devastator din 2019, au făcut la acel moment înconjurul lumii, stârnind o emoţie generală.
- Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ulterior, ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, fiind în curs de restaurare.
- Intrarea în cel mai vizitat monument al Franţei se face prin trei porţi bogat ornamentate. Faţada dantelată prezintă două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare, potrivit informațiilor news.ro.
- Interiorul se înalţă pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 de metri înălţime. Statui, picturi şi obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului.
- 1163 este data tradiţională reţinută pentru momentul în care a fost pusă prima piatră a Catedralei, în prezenţa Papei Alexandre III. Construcţia a început pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan şi a durat până în 1345. Edificiul a suferit modificări în secolele XVII şi XVIII.
- Din 1990 până în 1992, marea orgă, devenită în secolul XX cea mai cunoscută din lume, va face obiectul unei restaurări ample.