Dorin Cocoș, trimis în judecată de DNA într-un alt dosar Microsoft, pentru că a încercat să ascundă mita primită în schimbul intervențiilor la membri ai Guvernului Boc 2
Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în stare de libertate, într-un alt dosar Microsoft.
Cocoș este acuzat, acum, de spălare de bani, pentru că a încercat să ascundă mita primită în schimbul intervențiilor la membri ai Guvernului Boc 2.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Dorin Cocoș – în perioada 2009-2011 – ar fi pretins și primit, în tranșe, de la două persoane (martori în acest dosar) – ”suma de 9.000.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra fostului ministru al Comunicațiilor precum și asupra altor persoane din Guvern”.
În acest fel, era asigurată firmelor susținute de cei doi martori ”adjudecarea unui contract de închiriere produse educaționale Microsoft”.
Dorin Cocoș ar fi disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 500.000 de euro prin încheierea unui contract de împrumut fictiv
În urma anchetei desfășurate s-a stabilit că în a doua jumătate a anului 2014 – chiar în timp ce se efectuau cercetări în dosar -, omul de afaceri Dorin Cocoș a încheiat un contract de împrumut fictiv cu unul dintre cei doi martori, scopul fiind acela de a disimula ”adevărata natură a provenienței” sumei de 500.000 de euro, primită în 2011.
Această sumă făcea parte din mita de 9 milioane de euro pe care Dorin Cocoș a primit-o – în perioada 2009-2011 – de la cei doi martori.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, mai precizează reprezentanții DNA.
În 2016, Dorin Cocoș a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, într-un alt dosar deschis de DNA
Pe data de 3 octombrie 2016, omul de afaceri Dorin Cocoș a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență.
Dorin Cocoș a fost condamnat, atunci, la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare și interzicerea – atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii – unor drepturi:
- de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice
- de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat
Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus confiscarea de la Dorin Cocoș a sumei de 9.000.000 euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al Băncii Naționale a României (BNR) din data efectuării plății.