Prima pagină » Actualitate » Dosar DNA la Iași. Funcționari publici și directori adjuncți din Poliția Locală, vizați de procurori. Care sunt acuzațiile

Dosar DNA la Iași. Funcționari publici și directori adjuncți din Poliția Locală, vizați de procurori. Care sunt acuzațiile

Dosar DNA la Iași. Funcționari publici și directori adjuncți din Poliția Locală, vizați de procurori. Care sunt acuzațiile
Șeful ITM Ilfov, reținut de DNA pentru luare de mită

Fosta conducere a Poliției Locale Iași, alături de două persoane fizice și angajați ai Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, se află sub urmărire penală, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași.

Procurorii efectuează cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Poliției Locale și ai OCPI ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.

În cauză este anchetată Anda-Mihaela Orhian, registrator al OCPI la momentul comiterii faptelor, fiind acuzată de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Alături de aceasta sunt urmăriți penal doi director executivi adjuncți din Poliția Locală: Georgel Grumeza, acuzat de uzurparea funcției și de complicitate la abuz în serviciu, și Adrian Hrițcu, care este acuzate de aceleași două infracțiuni, dar și de fals intelectual și abuz în serviciu.

Care sunt acuzațiile procurorilor

Procurorii acuză și fostul șef al Serviciului Control Urbanism și Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași de uzurparea funcției și complicitate la abuz în serviciu, cât și pe Andrei-Valentin Spînu, polițist local, de uzurparea funcției, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriu se precizează faptul că, pe 29 iulie 2015, Anda-Mihaela Orhian ar fi emis în mod nelegal o încheiere prin care ar fi permis intabularea unui imobil cu demisol, parter, două etaje și mansardă, cu suprafața construită de aproape 2.800 de metri pătrați, pe o autorizație de construire care spunea că imobilul poate avea maximum P+1 sau P+2.

„De menționat este faptul că, o parte din documentația care a stat la baza formulării cererii la OCPI Iași conținea informații false despre care suspecta avea cunoștință. Ulterior, construcția respectivă a fost înscrisă în cartea funciară și dezmembrată în 47 de apartamente care au fost valorificate într-un timp relativ scurt”, au precizat procurorii.

Ulterior, cei patru suspecți, angajați ai Poliției Locale, în perioada iulie 2016 – decembrie 2017, au semnat sau emis în fals cinci certificate de atestare a edificării construcției, fără să aibă atribuții legale în acest sens. Procurorii spun că doar primarul sau arhitectul-șef poate semna astfel de certificate.

„Ulterior, aceste certificate care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire. Protejarea demersurilor infracționale ale investitorului imobiliar ar fi continuat și după demararea construcției imobilelor și ar fi constat în faptul că, deși suspecții Hrițcu Adrian și Spînu Andrei-Valentin ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizațiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iași, pentru aplicarea amenzilor contravenționale (cuprinse între 1.000 și 10.000 lei)”, se mai specifică în rechizitoriu.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul ... vezi toate articolele

Citește și