Prima pagină » Actualitate » Dosar penal deschis de Parchetul General în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă. Sunt suspiciuni de plagiat

Dosar penal deschis de Parchetul General în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă. Sunt suspiciuni de plagiat

Dosar penal deschis de Parchetul General în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă. Sunt suspiciuni de plagiat

Un dosar penal in rem a fost deschis la Parchetul General în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, fiind făcute cercetări pentru că există suspiciuni de plagiat, au spus pentru GÂNDUL, oficiali din cadrul unității de parchet.

Conform sursei citate, se fac cercetări cu privire la fapte, nu la persoane, iar dosarul este instrumentat de procurorii de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Infracțiunea vizată este cuprinsă în Legea privind drepturile de autor, art.197 alineatul 1, pentru care se pedepsește de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Dosarul a fost dechis în 27 ianuarie 2022, surse judiciare spunând pentru GÂNDUL că la baza ar există o sesizare, însă nu se știe dacă e vorba de o persoană fizică sau juridică ce ar fi făcut acest demers.

În această cauza au fost ridicate deja documente de la Universitatea Națională de Apărare și urmează că în perioada următoare fie citați la parchet și premierul, dar și coordonatorul doctoratului și membrii comisiei de la universitate.

La jumătatea lunii ianuarie, jurnalista Emilia Șercan a afirmat în spațiul public că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar cuprinde părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.

„Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.

Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.

Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.

Într-o declarație pe care premierul Nicolae Ciucă mi-a transmis-o aseară, susține că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.”,  a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Ulterior, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”(UnAp) a anunțat, în 18 ianuarie, că a inițiat demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Cererea a fost făcută chiar de către prim-ministru, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan l-a acuzat de plagiat.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și