Prima pagină » Actualitate » Dosar penal după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. Procurorii fac cercetări (SURSE)

Dosar penal după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. Procurorii fac cercetări (SURSE)

Dosar penal după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. Procurorii fac cercetări (SURSE)

Poliția Covasna a deschis, joi, un dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, spun surse judiciare pentru GÂNDUL.RO.

Procurorii vor audia toate persoanele implicate, inclusiv pe prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a ucis ursul Arthur, pe un fond de vânătoare din Covasna, potrivit surselor mai sus menționate.

În acest moment, sunt ridicate de la instituții toate documentele care au fost emise pentru această vânătoare, urmând să stabilească cine a coordonat recoltarea (împușcarea – n. red.) ursului Arthur, dar și prin ce mijloace s-a reușit vânarea animalului.

Cazul ursului Arthur, împușcat în Covasna

Două organizații de mediu, Agent Green şi VGT (Austria), au anunţat, miercuri, că un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

Potrivit Agent Green, prințul austriac nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ursul Arthur împușcat. Sursă foto: Agent Green

Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Prima reacție a prințului

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a ucis ursul Arthur, pe un fond de vânătoare din Covasna, le-a declarat jurnaliștilor de la Blick că nu dorește să se implice în niciun fel de discuție: „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, a spus prințul, citat de Mediafax.

Sursă foto: Agent Green

Potrivit ministrului Mediului, Barna Tanczos, prințul avea un permis de intervenție, dar pentru un alt urs, considerat problematic, unul care era, de altfel, mult mai mic.

Totodată. o petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a precizat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. Acesta a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui, menționând că se poate ajunge la un dosar penal.

Florin Cîțu: „Se pare că nu este cel mai mare urs”

Și premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că unele informaţii din spaţiul public nu sunt totuși corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs”.

Am avut o discuție cu domnul ministru (Tanczos Barna, ministrul Mediului, n. red.), înțeleg că există o anchetă, vom vedea care vor fi rezultatele. Se pare că nu toate informațiile sunt corecte din spațiul public și de aceea n-aș vrea să comentez ceva ce nu este corect. Dar se pare că nu este cel mai mare urs până la urmă. Vom vedea care sunt concluziile anchetei”, a spus Florin Cîțu miercuri.

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și