Dosar penal împotriva controversatului MILIARDAR ucrainean Ihor Kolomoisky, fost susținător al lui Zelensky. Ce acuzații i se aduc magnatului
Fost susținător al lui Volodimir Zelensky, înainte ca acesta să devină președintele Ucrainei, oligarhul Ihor Kolomoisky a fost reținut și este acuzat de fraudă și spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, Ihor Kolomoisky ar fi ”spălat” – în perioada 2013 – 2020 – nu mai puțin de 13,5 milioane de dolari, sumă care a fost transferată în străinătate.
”S-a stabilit că între 2013 și 2020, Kolomoisky a legalizat mai mult de jumătate de miliard de grivne ucrainene (n.red. – aproximativ 13,5 milioane de dolari) prin mutarea acestei sume în străinătate, folosind infrastructura instituțiilor bancare controlate”, a transmis serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). ”O anchetă preliminară este în desfășurare”, s-a mai transmis prin respectivul comunicat de presă, potrivit Politico.
Sâmbătă – 2 septembrie 2023 -, oligarhul ucrainean a fost reținut pentru două luni, iar avocații acestuia au transmis că vor contesta decizia judecătorilor.
Potrivit Forbes, Kolomoisky are o avere estimată la un miliard de dolari
Cetățeanul israeliano-cipriot Ihor Kolomoisky, născut în Ucraina, este co-fondatorul PrivatBank, cea mai mare instituție financiară din Ucraina, care a fost preluată în proprietatea statului în 2016, după ce autoritățile de reglementare au descoperit 5 miliarde de dolari în active lipsă.
Potrivit Forbes, Kolomoisky are o avere estimată la un miliard de dolari. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a primit sprijin pentru campania sa prezidențială câștigătoare din anul 2019, de la Ihor Kolomoisky, care controla un adevărat imperiu mass-media.
În luna iulie, Zelensky a decis să-i fie retrasă cetățenia ucraineană oligarhului Kolomoisky, din cauza pașapoartelor sale israeliene și cipriote. Conform legislației ucrainene, dubla naționalitate este interzisă.
Președintele Ucrainei a lansat, de altfel, o campanie acerbă împotriva corupției și a tranzacțiilor financiare ilicite între oficiali și oameni de afaceri bine conectați, echivalând corupția din timpul războiului cu trădarea.
Sursa foto – Profimedia Images
Citește și: