Dosar PENAL în cazul UCIDERII celor 60 de câini din Adăpostul Public Târgu-Jiu

Publicat: 16 08. 2024, 10:37
Actualizat: 18 08. 2024, 11:44

În Adăpostul Public din Târgu Jiu, 60 de câini fără stăpân au fost eutanasiați, în doar câteva ore, în noaptea de 12 august. Instituția funcționează, de fapt, sub umbrela unei Asociații, al cărei șef este Nicolaie Oprean, plătit din bani publici. În urma sesizărilor cu privire la soarta câinilor din Adăpostul Târgu-Jiu, Poliția Animalelor din cadrul IPJ Gorj a deschis dosar penal, iar momentan se fac cercetări.

Adăpostul Public pentru Animale din Târgu Jiu se află în centrul atenției iubitorilor de animale, dar și a autorităților, după ce 60 de câini, fără stăpân, au fost eutanasiați, în doar câteva ore, în noaptea de 12 august anul acesta.

Adăpostul funcționează sub umbrela Asociației Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara, care se ocupă de gestionarea câinilor fără stăpân, prin contract cu Primăria. De fapt, Asociația pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara este o firmă privată, al cărei patron este Nicolaie Vasilion Oprean. În cazul celor 60 de câini uciși la Adăpostul public din Târgu-Jiu, a fost deschis dosar penal.

Este important de menționat că nu este prima dată când Poliția Animalelor deschide dosar penal în cazul Adăpostului din Târgu-Jiu, gestionat de Asociația lui Oprean.

În 2022, autoritățile s-au sesizat, după ce membrii unui ONG au găsit doi pui de câine, morți, în una dintre cuști, în cadrul unei vizite chiar de Ziua Animalelor.

Medicul care a sesizat masacrul celor 60 de câini din Adăpostul Târgu-Jiu, amenințat de un angajat lui Nicolaie Oprean

Situația celor 60 de câini, eutanasiați peste noapte, a fost sesizată de medicul veterinar Patricia Paraschiv, din Târgu-Jiu, care a acuzat Asociația respectivă de comiterea unor nereguli grave. Aceasta susține că veterinarul Adăpostului ar fi încălcat protocolul legal de eutanasiere, întrucât timpul alocat procedurii, nu ar fi permis uciderea a zeci de patrupede în doar câteva ore.

„Cum a omorât medicul veterinar din Hunedoara, angajat al Asociației care gestionează adăpostul public, serviciu susținut anual de Primaria Targu-Jiu, 60 de câini în doar câteva ore? Cum a putut îndeplini protocolul normal ( anestezie, așteptat până adoarme complet, pus branula, administrat substanța etc etc ) in doar cateva ore pentru 60 de caini”, a scris medicul Patricia Paraschiv pe rețelele de socializare.

Aceasta a fost chiar amenințată de unul dintre angajații patronului Nicolaie Oprean, șeful Asociației, în timpul unei transmisii live pe Facebook chiar din Adăpost, așa cum o dovedește filmarea publicată de Patricia Paraschiv pe social-media.

Potrivit medicilor veterinari ai clinicii veterinariladomiciliu, procedura de eutanasiere la câini durează între 10 și 20 de minute din momentul administrării substanței de sedare a câinelui. Luând ca referință un interval mediu de 15 minute pentru fiecare dintre cei 60 de câini ai Adăpostului din Târgu-Jiu, eutanasierea patrupedelor ar fi trebuit să dureze, cel puțin, 15 ore. Amintim că uciderea câinilor a avut loc în mai puțin de șase ore, procedura fiind finalizată până la răsăritul soarelui.

Poliția Animalelor a deschis dosar penal, în cazul câinilor uciși în Adăpostul public din Târgu-Jiu

Biroul de presă al IPJ Gorj a confirmat pentru Gândul că, în urma sesizărilor în cazul uciderii într-o singură noapte a celor 60 de câini fără stăpân din adăpostul Târgu-Jiu, a fost deschis dosar penal, sub aspectul săvârșirii de ucidere a animalelor fără drept.

„În urma imaginilor care au apărut în presă, dar și după mai multe sesizări, atât din partea medicilor veterinari, dar și a altor cetățeni, din județ și din țară, care au făcut foarte multe sesizări, polițiștii din cadrul biroului de Protecția Animalelor au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii de ucidere a animalelor fără drept. Momentan se fac verificări.”, a informat Biroul de Presă al IJP Gorj.

Ce sumă din banii cetățenilor ar intra în conturile firmei private, ce se ocupă de Adăpostul din Târgu-Jiu

Adăpostul public din Târgu-Jiu funcționează sub umbrela Asociației Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara al cărui șef este Nicolaie Vasilion Oprean.

Capturarea, adăpostirea, sterilizarea, hrănirea dar și eutanasierea acestor câini este plătită din bani publici. Totul, la prețul de 13,5 lei per locuitor al municipiului, anual, bani plătiți de Primăria Tg-Jiu, notează presa locală.

Cu toate acestea, pe site-ul Asociației nu figurează nicio campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân.

În 2022 a fost sesizat un incident grav la padocul Târgu-Jiu, unde doi pui de câine au fost găsiți morți într-un țarc de membrii ONG-ului Pro Animals, la data de 5 octombrie, adică de Ziua Animalelor.

La acel moment, Nicolaie Oprean a reacționat cu o nepăsare dezarmantă față de cele întâmplate în adăpostul gestionat de Asociația pentru „ocrotirea” animalelor pe care o deține:

„Nu știu nimic, pentru că sunt plecat. Este posibil. Se întâmplă. La padocurile private nu mor căței? Avem medicamente și tot ce e necesar. El poate avea boala când a fost adus“, a declarat Nicolaie Oprean, potrivit Adevărul.ro.

Poliția Animalelor a deschis și atunci un dosar penal, iar în fața Adăpostului, cetățenii au protestat împotriva modului în care Asociația gestionează Adăpostul, pe bani publici, desigur.

Gândul a încercat să obțină un punct de vedere, în acest caz, atât din partea primăriei Târgul Jiu, cât și din partea Asociației Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara, însă niciuna dintre cele două instituții nu a dorit să ofere vreo declarație.

FOTO: Facebook

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean ILFOV promovează o nouă campanie de STERILIZARE gratuită a animalelor fără STĂPÂN

Hubert Thuma despre gestionarea problemei câinilor fără stăpân: ”sterilizare, adopție, educație”

Reacție la decizia Companiei Romprest de a îngriji pe banii ei câinii din „Odăi”: „Din cele două părți, una dintre ele a făcut astfel încât cățeii să nu sufere”