Tribunalul București va dezbate, vineri, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.
Pe 16 octombrie, TB a amânat pentru data de 27 noiembrie dezbaterea solicitării, scrie HotNews.ro. Fostul procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial, pe 4 august, soluția de clasare a dosarului „10 august” și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie.
Decizia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, dar solicitarea DIICOT a trecut pe la mai multe instanțe.
CAB, sesizată de DIICOT, a decis pe 10 august că nu are competența materială de a soluționa cererea procurorilor și a trimis dosarul la TB.
Dosarul nu a ajuns însă direct la TB, fiind trimis la Instanța supremă, pentru soluționarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoș, privind sesizarea CCR, care a fost respinsă de magistrați.
Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Ei vor fi cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Dosarul se va redeschide însă și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.
Astfel, în ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul „10 august” și nici nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii. Hosu arăta că șefii Jandarmeriei nu au dorit să dea declarații când au fost chemați la Parchetul Militar, dar ei trebuiau citați la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
Nicio persoană vătămată și niciun martor din dosarul protestelor din 10 august 2018 nu au fost citați la DIICOT, cu excepția unor oficial – Carmen Dan, Speranța Cliseru, Aurelian Bădulescu și Alin Ionel Mastan.
Giorgiana Hosu spune totodată că nu au fost readministrate probele strânse de PM și nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condițiile în care o parte din înregistrările video din dosar nu au putut fi accesate, transmite sursa citată.