Dosarul „AZILELE GROAZEI”: Frații Godei rămân în arest preventiv. Decizia e definitivă
Frații Ștefan și Daniel Godei, patronii „azilelor groazei din Voluntari, rămân în arest preventiv.
Decizia a fost luată joi de Curtea de Apel București. Cei doi sunt în arest preventiv din 5 iulie, pentru trafic de persoane și grup infracțional organizat.
Astfel, magistrații Curții de Apel au respins ca nefondate contestațiile inculpaților. Decizia este definitivă.
„În baza art. 204 CPP, respinge ca nefondate contestațiile formulate de Godei Daniel, Godei Ștefan Cristian, Pleșa Gheorghe, Bosîncianu Glorentina, Cărăulașu Ioana Andreea și Tudorancea Cristina. Definitivă”, se arată în minuta deciziei.
Patru acuzați pentru ororile din „azilele groazei, arestați preventiv:
Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu sau fiind puși sub control judiciar:
- Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
- fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
- Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
- Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.
Zeci de percheziții în București și șase județe
Polițiștii și procurorii au informații în speța „azilele groazei” că două grupări infracționale au exploatat mai mulți vârstnici și adulți cu dizabilități, iar după ce au adunat probe, au făcut percheziții.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.
Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”, potrivit DIICOT.
Scopul urmărit de membrii acestor grupări, susțin anchetatorii, a fost să obțină banii pentru îngrijirea acestora, prejudiciul estimat fiind de peste 5,2 milioane lei.
Sursa foto: Wikimedia Commons
CITEȘTE ȘI: